Україна зацікавлена у збереженні динамічного політичного діалогу з Європейським Союзом, передусім на найвищому рівні. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з Послом ЄС в Україні Яном Томбінським (на знімку).
Із побажанням плідної роботи на відповідальній посаді В. Литвин привітав пана Я. Томбінського з призначенням. Він висловив сподівання на активну співпрацю з Євросоюзом після парламентських виборів, які, на думку керівника українського парламенту, «відбудуться штатно», а відносини Україна—ЄС перейдуть у практичну площину.
В. Литвин висловився проти «навіювання» і розмов щодо можливої «нечесності» виборів та зазначив, що «треба думати про добре і підтримувати позитив, аби він став реальністю повсякденного життя». При цьому керівник парламенту наголосив, що чинний виборчий закон є результатом компромісу.
На думку В. Литвина, вибори мають засвідчити демократичні процеси в Україні, а зважаючи на велику увагу до них, і стати підтвердженням того, що Україна є справді важливою для Європи.
Пан Посол підкреслив, що вибори є «наріжним каменем демократії, і важливо, щоб новообраний парламент мав демократичну легітимність». «Саме тому це питання знаходиться під прискіпливим поглядом тих, хто стежить за виборчим процесом в Україні», — сказав він.
За словами Я. Томбінського, увага до парламентських виборів в Україні з боку ЄС є підтвердженням того, що Україна — «один з головних сусідів Європи». Він висловив сподівання, що «ці вибори відкриють шлях для подальшого розвитку взаємодії та наблизять Україну до підписання Угоди про Асоціацію». Він підкреслив, що новообраний парламент «буде основним партнером Європейського Парламенту в налагодженні таких відносин». Пан Посол висловив вдячність українській Стороні за створення належних умов для роботи спостерігачів, «адже ці люди впливають на формування думки про Україну в світі».
В. Литвин зазначив у цьому контексті, що «майбутній парламент буде складним, бо окрім партій до нього увійдуть мажоритарники, за якими стоятимуть їхні виборці». Він ще раз наголосив на усвідомленні важливості нинішніх виборів для перспективи укладення Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом і запевнив, що Україна робитиме все можливе, щоб вибори були визнані вільними і чесними, а нова Верховна Рада України продовжила співпрацю з Європарламентом.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.