Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у Другому Національному парламентському молитовному сніданку. У заході, ініційованому міжфракційною депутатською групою «За духовність, моральність та здоров’я України», взяли участь народні депутати, дипломати, представники Київської держадміністрації, Кабінету Міністрів, духовенства різних конфесій. Розпочався захід з молитви «Отче наш».
«Молитва як момент істини, як одкровення з Господом, цілковита відвертість із самим собою стала б у пригоді багатьом народним депутатам перед тим, як поринути у вир політики», — сказав В. Литвин у своєму вітальному слові до учасників молитовного сніданку.
У тому, що в повсякденному житті дуже важливо возносити молитву до неба, Творця, вчиняти з людьми так само, як хочеш, щоб чинили з тобою, переконаний і голова міжфракційного об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України» Павло Унгурян. Депутат переконаний: політик щоденно має контролювати свої вчинки, керуватися не лише законами сьогодення, а й вічними законами.
Після сніданку перед його учасниками виступили представники різних парламентських фракцій та релігійних конфесій. Згодом захід продовжився в Київському міському будинку вчителя, де відбувся Всеукраїнський форум сім’ї.
По завершенні сніданку Голова Верховної Ради відповів на запитання журналістів. Так, коментуючи інформацію, яка з’явилася в ЗМІ напередодні, що німецький парламент заблокує Угоду про асоціацію з Україною, поки Юлія Тимошенко не буде звільнена, В. Литвин зауважив, що потрібно розв’язувати питання послідовно. «Сьогодні ключова проблема для України полягає в тому, щоб вибори відбулися за прийнятними стандартами. Розв’яжемо цю проблему, тоді вікно можливостей для діалогу з ЄС значно розшириться», — переконаний він.
«Я розумію, що сьогодні ситуація вже зайшла настільки далеко, що проблема Тимошенко стала проблемою і України, і ЄС. І всі прекрасно розуміють, що вирішити її можна лише у правовій площині. Як це зробити — це також проблема», — зауважив В. Литвин.
Водночас, коментуючи ухвалення парламентом у першому читанні змін до Регламенту, які стосуються обрання та звільнення Голови та Президії Верховної Ради, В. Литвин зазначив, що нічого надзвичайного не відбулося. Регламент було приведено у відповідність до рішення Конституційного Суду, «яке потрібно виконувати незалежно від того, чи подобається воно комусь чи ні».
За основу, на переконання В. Литвина, документ ухвалили тому, що вибори і їх результати можуть внести певні корективи. «Я не відкрию великої таємниці, якщо скажу, що нині точиться між групами, фракціями боротьба за майбутню посаду глави парламенту. У тому числі й у середині тих груп, які демонструють начебто показову монолітність. На мою думку, як людини, що двічі очолювала парламент і доклала чимало зусиль, щоб зберегти його, треба зробити все, щоб не перетворити Голову на іграшку в руках політичних фракцій. Я думаю, що це повинні зрозуміти й ті, хто нині несамовито бореться за спрощення процедури обрання Голови Верховної Ради, маючи на увазі себе. Вони повинні подумати, як їм у разі обрання працюватиметься, коли вони будуть залежні від примх тієї чи іншої потужної політичної сили, або від домовленостей декількох політичних фракцій чи груп у парламенті», — наголосив В. Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Довідково
Щочетверга в українському парламенті збирається молитовна група, яка об’єднує 15 народних депутатів. Парламентарії вивчають Слово Боже, моляться і лише потім ідуть працювати до парламентської зали. Координатор цієї групи — Павло Унгурян.
Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.