«Всякому городу нрав і права», — казав Сковорода. І власний «Бродвей». У популярному туристичному центрі Кам’янці-Подільському — це вулиця Соборна. Вона пішохідна, тож підходить для променадів, дружніх зустрічей та масового відпочинку. Один із нинішніх кандидатів у депутати від щирого серця «умеблював» кам’янецький «бродвей» лавочками та ще й із доступом до Інтернету. Відтак Соборна стала суцільним громадським місцем. Але ж у громадських місцях, як постановила цьогоріч 25 травня Верховна Рада України, курити заборонено! Щоправда, Президент підписав цей закон 13 червня, а набере він чинності 16 грудня. За цей час на місцях мали б підготуватися до його впровадження. Чи готуються?

«За дівчатами з цигарками ніде сісти»

...Дві літні пані, мило бесідуючи, гуляли ввечері вихідного дня Соборною. Захотіли присісти на лавочку. Та щоразу натикалися на курців, до того ж не завжди це були чоловіки, в більшості випадків — молоді дівчата, а то й підлітки. Жінки повернули до парку танкістів, маючи надію бодай під кронами дерев знайти вільний від куріння куток. Та марно — та само картина. Спустилися нижче, до скверу-водойми — і там молодь із цигарками... Незадоволені, вони попрямували геть, остаточно втративши настрій.

«Хто обурюється — висаджу!»

Цей закон, без перебільшення, з нетерпінням очікували більшість українців. Здавалося б, уже нині має різко змінитися ситуація з курінням. Та чи так це?! Що бачимо у громадських місцях, визначених законом? У під’їздах багатоповерхових будинків — попіл, бляшанки з недопалками, суціль «обпечені» кабіни ліфтів. Кав’ярні геть задимлені — як то кажуть, сокиру можна вішати, до того ж і в залах для тих, хто не палить. Курців зустрічаємо на дитячих майданчиках поруч із пенсіонерами, які грають тут у доміно, та молодими мамами, котрі вивели діточок па прогулянку. А ще на території міської поліклініки, на автобусних зупинках, на сходах дитячої спортивної школи...

Що вже казати про маршрутки! Коли одна пасажирка почала дорікати водієві: «Ви палите, а нам цим дихати!..», той пригрозив, що зупинить мікроавтобус і висадить її, бо: «Весь народ димить, як паровоз, а вона до мене одного чіпляється!».

Та завдяки закону зовсім скоро всі згадані місця мають бути абсолютно вільні від тютюну (а також електронних сигарет і кальянів).

Але чому решта населення має разом із курцями страждати від їхньої хвороби, котру ті здобули цілком добровільно? Більшість українців не хочуть опинитися серед отих 10 відсотків! Та й МОЗ продовжує наполягати: куріння — вбиває. Тому, вживаючи заходів щодо заборони куріння, влада дбає про життя нації. Чи стануть ці кроки дієвими?!

І плани ще в планах

У Кам’янці-Подільському, за словами заступника міського голови Сергія Бабія, ще тільки мають розробляти відповідні заходи. Але, на думку чиновника, успіх впровадження цього закону залежатиме не так від влади, як від самих громадян. «Улітку я відпочивав на одному з пляжів Одеси, де заборонено палити. Думаєте, про це дбає власник пляжу? Ні! Це роблять самі люди, курортники. Тільки спробуй вийняти сигарету, як уже всі кричать».

Законом передбачено, що власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків від загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму. У більшості закладів громадського харчування туристичного міста з цього приводу лише руками розвели. «Курилки» з витяжкою обладнувати не збираються, бо часто приміщення такої можливості не має. Тож і надалі покурити виходитимуть до входу в заклад.

«А клієнтів додалося»

Штраф за куріння в недозволених місцях встановлено від однієї до десяти тисяч гривень. Таке само покарання передбачається за розміщення попільничок або куріння в ресторанах і невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжкою або іншими засобами для видалення тютюнового диму. Якщо у відведених для куріння «відсіках» не буде інформації про шкоду цього процесу, власник закладу змушений буде віддати 3400 гривень.

Підприємець Георгій Телятицький, власник одного з популярних кафе, каже: «Жодних витяжок обладнувати не збираюся. Мене за це вже колись навіть пробували штрафувати. Ми мали обмежений час куріння, а тепер зовсім заборонили курити в кафе. Від цього не втратили відвідувачів, а навпаки посипалися подяки. Клієнтів стало ще більше. Я сам прихильник здорового способу життя, тому категорично проти тютюну. Єдине, що мені доводиться терпіти, то це працівниць, котрі палять. Я хотів відучити їх із допомогою премій, не допомогло, тепер запрошую на екскурсію до лікарні. Хай самі переконаються, скільки серед хворих тих, хто «балувався» цигарками. А штрафування за відсутність витяжки в таких закладах, як мій, — це нонсенс, викачування з бізнесу грошей. Хай ідуть до тих, де палять».

До слова, Асоціація рестораторів України назвала цей закон популістським.

Хто ж на сусіда кляузу пише?!

«Якщо ще можна покарати власника закладу, водія маршрутки, відповідальну особу в школі, то який буде механізм забезпечення чистого від тютюнового диму повітря в під’їздах багатоповерхівок?» — запитують мешканці. Хто боротиметься з порушниками? ЖЕКи? «У них інша місія — займатися комунальним господарством», — зауважує пан Бабій. Міліція? Але який в ній має бути штат, щоб повсякчас тримати під контролем ситуацію в кількох сотнях багатоповерхівок лише одного стотисячного міста?!

Начальник ЖЕКу «Господар», депутат міськради Середюк вважає, що мало що зміниться. «Штрафи і нині є, як на мене, — немалі. Але чи підете ви на свого сусіда скаржитися? Я особисто живу в оточенні курців, і єдине, що роблю, то це прошу їх».

А як бути із зупинками громадського транспорту? Зручності для курців тут створено: є урни. А для некурців — нічого. На цей час влада міста ще не розробляла чи не замовляла жодної інформаційної продукції щодо заборони куріння в цих місцях. А часу вже не так і багато. І кожен день із цигаркою відбирає шматок життя не тільки того, хто її палить.

Міліція пішла у виші

Закон про заборону куріння у громадських місцях — далеко не перша антитютюнова ініціатива керівництва країни. У боротьбі за здоровий спосіб життя депутати не раз піднімали акцизи на сигарети.

Нині заборонено вже й рекламу тютюнових виробів. Наші читачі постійно нарікали на неї в листах до редакції. Україна тепер визнає боротьбу з тютюнопалінням як один із пріоритетів державної політики, а 2012-й Президент оголосив Роком спорту і здорового способу життя. Але коли наша нація прийде до цього способу, якщо в його бік рухаємося ми поки що повільно?!

Не чують іншу сторону

Зате є й інша думка. «Від заборони виграють тільки контролюючі органи, — переконані курці. — Вона може обернутися черговими поборами з простих громадян, власників закладів і навіть виробників тютюну». «Тому і впроваджують закон уже після виборів, щоб нині не викликати обурення», — додає дехто. І радить створювати умови і для курців, і для некурців.

Для останніх зробити це не простіше, ніж обладнати витяжку в кафе чи повісити оголошення про шкоду куріння. Бо задля утвердження здорового способу життя слід зробити доступними для мас спортивні зали, басейни тощо. Адже якщо в кишенях народу не дуже шелестить, не оздоровишся ніколи, навіть якщо ретельно уникаєш цигаркового диму.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.