Президент України Віктор Янукович вимагає від правоохоронних органів жорсткої реакції на акцію активісток FEMEN, під час якої дівчата спиляли бензопилою і повалили хрест у центрі Києва, назвавши цей вчинок «варварством». За словами глави держави, це є тривожним сигналом і небезпечним проявом, на що потрібно реагувати належним чином.
«Я вимагаю від правоохоронних органів найсуворішої відповідальності за це варварство», — резюмував Янукович під час учорашньої зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій. Як відомо, київська міліція порушила кримінальну справу за фактом знесення «поклонного хреста» за статтею «хуліганство», однак досі нікого не затримала. Глава держави пообіцяв, що гарантує неупереджене ставлення влади та довіру до всіх церков і релігійних організацій. «Суспільство довіряє церкві, й усе ж ми не можемо сьогодні сказати, що свідомість усіх людей є такою, щоб ми були спокійні за моральний стан суспільства», — сказав Президент.
Янукович також ще раз запевнив, що влада в жодному разі не збирається втручатися у виборчий процес та в роботу ЗМІ під час виборчої кампанії та агітації за того чи іншого кандидата в народні депутати. Він зазначив, що в Комітеті з телебачення та радіомовлення створено центр моніторингу за порушеннями виборчого законодавства. «Сьогодні змусити якесь друковане видання чи телебачення когось показувати, а когось не показувати практично неможливо, — сказав Президент. — Усе це відбувається за гроші політичних партій чи окремих кандидатів у народні депутати по мажоритарних округах. Як кажуть, хто платить, той і замовляє музику». І додав, що для нього особисто важливо, щоб демократичні принципи спрацьовували у країні не лише стосовно виборів, а й у повсякденному житті.
Під час зустрічі з керівниками церков Президент  пообіцяв, що в діалозі буде знайдено виважене рішення щодо закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр», який є однією з вимог для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, повідомляє прес-служба глави держави. Натомість В. Янукович підкреслив, що є об’єктивні вимоги сьогодення, пов’язані з обліком людей, які перетинають кордони, безпекою громадян на території країн, де існує загроза тероризму.
Президент також повідомив, що в бюджеті-2013 передбачатиметься фінансування Державної програми розвитку української мови, яку буде затверджено найближчим часом, а також завершується робота над змінами до прийнятого Верховною Радою Закону «Про засади державної мовної політики», який наразі належить до чутливих питань нашого суспільства.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).