«За 10 місяців цього року ветеринарна міліція виявила майже 700 тонн неякісної продукції (свинини, курятини, риби тощо)». Про це повідомив на учорашній прес-конференції начальник відділу ветеринарної міліції МВС України Сергій Оксюта. Майже всю цю продукцію (99 %) визнали небезпечною через відсутність документів про її якість і походження та утилізували на спеціалізованих підприємствах — переробили на кісткове борошно.
Якщо порушник уперше потрапить у поле зору, він може відбутися символічним штрафом у 320-340 гривень (20 неоподаткованих мінімумів), передбаченим адмінкодексом. Щоб небезпечні харчі не потрапляли на стіл українців, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів і Державна ветеринарна та фітосанітарна служба підписали Меморандум про співробітництво.
Останніми роками їх функції значно обмежили — приміром, Держспоживінспекція не має права перевіряти виробників харчової продукції. Тим часом Державна ветеринарна та фітосанітарна служба не може інспектувати роздрібну торговельну мережу. Щоб простежити весь ланцюжок руху небезпечної продукції, два відомства домовилися оперативно обмінюватися інформацією та створити спільні робочі групи.
«Ми вилучаємо партію неякісного товару з магазину, її повертають назад на підприємство, а вже подальшу долю цих харчів відстежувати нам не дозволяє законодавство», — пояснила заступник голови Держспоживінспекції Ольга Соколова. «В Україні існує декілька контролюючих органів. Їх повноваження певною мірою перетинаються, а подекуди утворюють білі плями. Щоб заповнити ці прогалини, ми підписали меморандум про співпрацю в питаннях державного контролю і нагляду», — підсумував заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський.
Інколи наші закони просто вражають своїм абсурдом. Перш ніж перевірити підприємство, захисники прав споживачів мають попередити про свій візит за 10 днів. Цього буває досить, щоб фірма переїхала. Крім того, щоб оперативно вийти на перевірку магазину за скаргою споживача, територіальні органи Держспоживінспекції мають отримати дозвіл від свого столичного начальства. «Якщо скаржаться на неякісну ковбасу, ми можемо вийти на перевірку одразу, а вже коли на сир — тут підхід інший», — розповідає Ольга Соколова.
У вересні Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №9733, який скасовує ці перепони. Та коли і в якій саме редакції документ ухвалять остаточно, невідомо.