Цифри вражають: створення одного робочого місця в Україні на підприємстві стає у 20—100 тисяч доларів США. Якщо детальніше, то це має такий вигляд: місце, що вимагає високої технології, тягне на 100 тисяч, а не технологічне, але абсолютно необхідне, коштує десь 20 тисяч доларів. Однак, незважаючи на дорожнечу, Сергій Тігіпко вважає реальним до 2020 року створити в країні 6 мільйонів нових робочих місць. Нам би його оптимізм. Адже якщо врахувати, що для одного мільйона місць буде потрібно в середньому 50 мільярдів доларів, то 6 мільйонів робочих місць «попросять» аж 300 мільярдів «зелених»! Але Сергій Тігіпко переконує: щоб домогтися бажаного, необхідно насамперед поліпшити інвестиційний клімат у країні, створити сприятливі умови для стратегічних галузей і реформувати ринок праці. Від себе хочеться додати: і не розкрадати державні кошти.

Гроші тільки на папері

Про те, яка ситуація на ринку праці Луганської області, не з чуток знає кожен, хто шукав роботу. Особливо складна ситуація в тих містах і населених пунктах, життя яких десятиліттями будувалося навколо вугільних підприємств. Як відомо, у процесі реструктуризації галузі в регіоні закрито понад сорок шахт.

Як свідчить офіційна статистика, із загальної чисельності працездатних жителів шахтарських районів безробітними є більш як половина. Найбільше безробітних у Брянці — понад 69 відсотків населення, у Кіровську — понад 76, у Слов’яносербському — 72,5 і Перевальському районах — 66 відсотків, а також у Красному Лучі, Кременній, в Антрацитівському і Лутугинському районах.

Для держави це не тільки економічна, а й серйозна соціально-політична проблема. На її розв’язання виділяються дуже великі кошти із Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. Але чи всі гроші доходять за призначенням? Торік виявлено серйозні корупційні схеми у сфері витрати бюджетних коштів, виділених на ці цілі, і затримано причетних до них впливових столичних чиновників.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення у вуглевидобувних районах», в 2011 році з Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття область отримала 130 мільйонів 760 тисяч гривень. Фінансові ресурси було розподілено між 19 підприємствами різних форм власності, які стали переможцями конкурсу бізнес-планів. Їхня реалізація дала б змогу до кінця минулого року забезпечити роботою 1162 особи. Нові робочі місця планувалося створити в різних галузях господарства — в машинобудуванні, у вуглевидобувній, хімічній, харчовій промисловості, агропромисловому комплексі тощо. Вартість створення одного робочого місця становила від 80 до 300 тисяч гривень, а розпорядником коштів стало спеціально створене для контролю державне підприємство, що виступало як замовник й укладало договори на створення нових робочих місць. Здавалося б, державна копійка була під суворим доглядом і мала чесно працювати на благо суспільства. Однак комплексні перевірки, проведені за кожним фактом за участю представників Державної фінансової інспекції, показали зворотне. Отримавши щедре фінансування своїх проектів, дев’ять підприємств—учасників програми так і не створили у встановлений термін обіцяних робочих місць. Кошти фонду було використано не за призначенням. Хитрували як могли. Зрештою, виявлено цілу низку фактів, коли учасники програми закуповували контрафактне і старе, що було у вживанні, устаткування під виглядом нового, заводського, за значно завищеною вартістю; коли за державний рахунок оплачувалися роботи, які насправді не виконувалися, тощо.

Устаткування за ціною металобрухту

У червні минулого року за державні кошти, виділені з Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, одним із підприємств придбано агрегат для дроблення щебеню, вартість якого становила 2,5 мільйона гривень. У документах було зазначено, що устаткування вироблено 2002 року й імпортовано з-за кордону. Однак насправді техніку випущено ще 1993-го і тривалий час вона була в експлуатації. Збиток, завданий державі внаслідок завищеної вартості, перевершив 1,6 мільйона гривень. В іншому випадку завданий державі збиток становив 1,5 мільйона гривень. Цього разу фірмою, що зобов’язалася працевлаштувати 75 осіб, закуплено два апарати для просіювання сипучих речовин і конвеєри. Як показала перевірка, проведена за участю Державної гірничотехнічної інспекції у вугільній промисловості, устаткування було контрафактним і за ціною металобрухту може коштувати не більш як 100 тисяч гривень. У Перевальському районі приватне вуглевидобувне підприємство запропонувало працевлаштувати 100 працівників гірничих спеціальностей шляхом проведення будівельних робіт і закупівлі нового гірничошахтного обладнання. Справа хороша. На ці цілі фірма отримала гроші з Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, до того ж у повному обсязі. Але перевірка, проведена СБУ за участю Державної технічної інспекції з нагляду у вугільній промисловості, показала, що устаткування довго експлуатувалося й піддавалося капітальному ремонту. І взагалі такі агрегати не випускаються вже десять років.

Іноді просто дивуєшся: на що розраховують окремі керівники, йдучи на підробку? Скажімо, за екологічним проектом створення в Кременському районі комплексу з переробки біоорганічних відходів передбачалося 28 нових робочих місць. Для цього фірма, знову-таки за державні гроші, придбала 12 ємностей із підігрівом вартістю майже мільйон гривень. Однак товарознавче експертне дослідження виявило, що придбане «устаткування» є не чим іншим, як залізничними цистернами без візків, які колись перебували на балансі Одеської залізниці, але в 2009 році, у зв’язку із завершенням терміну експлуатації, були списані. Відповідно до довідки Державної фінансової інспекції в Луганській області, внаслідок їхньої закупівлі за завищеною вартістю державі завдано збитків на суму понад 490 тисяч гривень. Ще одне підприємство запропонувало бізнес-проект, який передбачав працевлаштування 133 осіб. У серпні 2011-го об’єкт прийнято в експлуатацію, виконавці відзвітували про цілковите виконання своїх зобов’язань зі створення нових робочих місць й отримали оплату. Але перевірка встановила, що насправді картина зовсім інша. «Мертві душі» коштували платникам податків 960 тисяч гривень.

Коли Держфінінспекція провела ревізію безпосередньо підприємства, що було в Луганській області розпорядником кош-тів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, то з’ясувалося, що сума встановлених фінансових порушень — загалом понад 90 мільйонів гривень. У строки, встановлені програмою створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення вуглевидобувних регіонів Луганщини на 2010—2011 роки, не створено 680 нових робочих місць. Тобто більш як половину людей, які в результаті реалізації програми повинні були отримати роботу, так і не працевлаштовано. Практичним наслідком цих порушень стало те, що внутрішні державні інвестиції, покликані забезпечити часткове розв’язання проблеми зайнятості трудових ресурсів і дати імпульс розвитку малого й середнього бізнесу, в низці районів області фактично поки що не працюють, а державні кошти переведено в «тіньовий» сектор.

За фактами виявлених порушень Службою безпеки України та органами прокуратури порушено сім кримінальних справ за статтею 191 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за присвоєння, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Слідство стосовно них триває. Ще низка матеріалів перебуває на розгляді в органах прокуратури. Завдяки втручанню СБУ, прокуратури, державних контролюючих структур, порушенню кримінальних справ, участі в наведенні порядку керівництва обласної держадміністрації та обласної ради, намітилася деяка зміна ситуації на краще. Однак заспокоюватися рано.

 

Луганська область.

Фото з архіву автора. 

 

Ярмарок вакансій у Стаханові.