Фізичний стан випускників наших шкіл сьогодні такий, що вони буквально падають, непритомніючи навіть від невеликого збільшення навантаження. А те, що ці випадки далеко непоодинокі, досить промовисто показала врочиста посвята в курсанти Херсонської державної морської академії. Першокурсники, щойно одягнувши флотську форму, почали просто на очах глядачів «випадати» зі строю, непритомніючи. Лише година під прямими сонячними променями у форменому одязі, і 16—17-річні хлопці, які приїхали з різних куточків країни, просто осідали на асфальт. Деякі з них оговтувалися самостійно, але трьох приводили до тями лікарі «швидкої допомоги». Викладачі шоковані: адже цим хлопцям незабаром проходити практику на суднах. Отут мимоволі закрадаються сумніви: а чи вистачить у них здоров’я хоча б до вручення дипломів дожити?

— Праця моряків насправді нелегка і вимагає певної підготовки. Однак вітчизняне законодавство не дозволяє вузам нашого профілю висувати додаткові вимоги до фізичного стану абітурієнтів. Вони приносять до приймальної комісії стандартні довідки про стан здоров’я, які видають у поліклініках за місцем проживання, і вимагати від учорашніх школярів щось ще понад установлений пакет документів ми не маємо права, — каже ректор ХДМА Володимир Ходаковський. — Звичайно, з першокурсниками проблема. Їх доведеться готувати до навантажень — краще годувати, залучати до спорту. На щастя, така можливість є.
За словами медиків, і не лише херсонських, серед сьогоднішніх випускників шкіл у великих містах України тільки кожного десятого юнака і дівчину можна назвати стовідсотково здоровими.
Не секрет, що в навчальні заклади, де готують моряків далекого плавання, нині прагне вступити не тільки молодь, яка відчуває покликання до моря, а й ті, хто просто хоче вирватися з житейський злиднів. Адже молодий фахівець із вузівським дипломом на будь-якому українському підприємстві навряд чи може розраховувати на стартову зарплату в понад три тисячі гривень. А на судні під іноземним прапором навіть судноводій-початківець або механік, якому пощастить туди влаштуватися, одержує у двічі-тричі більше та ще й з непоганими перспективами на майбутнє. От і рвуться за будь-яку ціну в цивільні морські вузи відверто слабенькі хлопці з непоганими шкільними знаннями — просто користуються тим, що освітнє відомство України дотепер якось не спромоглося ввести для таких інститутів і академій обмеження для абітурієнтів за станом здоров’я.
На знімку: студента Херсонської державної морської академії приводять до тями на посвяті в курсанти.
Фото Анатолія ЖУПИНИ.