У першій частині програми свого перебування в області Президент України Віктор ЯнуковиЧ  (на знімку) взяв участь у презентаціях важливих для регіону об’єктів — Палацу спорту ЛТК «Арена» і нового цеху гальмового обладнання у ПАТ НВЦ «Трансмаш». Після цього провів нараду з керівниками області, міст, районів і підприємств регіону. Йшлося про стан і перспективи соціально-економічного розвитку Луганщини.

На відкритті спортивного комплексу Віктор Янукович загалом відзначив ініціативу Луганської телефонної компанії у розвитку своєї спортивної інфраструктури й міні-футболу. Як правило, зазначив він, у русі з будівництва стадіонів і палаців спорту бере участь великий бізнес, а приклад Луганської телефонної компанії показує важливість меценатства в створенні спортивної інфраструктури на місцях. Палац спорту, в будівництво якого підприємство вкладає великі кошти, тепер стане домашньою ареною для виступу ФК «Луганська телефонна компанія» в екстра-лізі України з футзалу. Комплекс розрахований на 2500 місць, і, що особливо важливо, один із секторів першого поверху призначений для глядачів-візочників. Під час візиту в спортзалі саме проходили змагання між дніпропетровськими та луганськими дитячими командами. Президент України подарував їм м’ячі й ударив по одному з них на удачу.

У приватному акціонерному товаристві «Науково-виробничий центр «Трансмаш» Віктор Янукович ознайомився з деякими видами нової продукції підприємства. «Трансмаш» сьогодні випускає найширшу номенклатуру колісних пар — понад тридцять типів і є найбільшим виробником цієї продукції в Україні, постачаючи її також у більш як два десятки країн Європи, Азії і Африки. Думаючи про перспективу розвитку виробництва та підготовку професійних кадрів, «Трансмаш» почав реконструкцію навчального центру, в якому працюватимуть філії трьох кафедр Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. До приїзду Президента України приурочено також відкриття нового сучасного цеху гальмового обладнання, оснащеного сучасним устаткуванням.

На нараді обговорювалися питання енергоефективності й енергозбереження в різних галузях економіки, проблеми інвестиційної політики, розвитку вугільної галузі. Як було відзначено, з початку року набули чинності зміни до Закону «Про стимулювання розвитку регіонів». Для Луганщини цей документ дуже важливий. Керівництво області запропонувало Президентові України відпрацювати весь механізм реалізації закону у вигляді пілотного проекту на своєму регіоні — як найбільш постраждалому в ході реструктуризації. Також пропонується створити при Кабінеті Міністрів України міжвідомчу комісію, яка розробила б Програму розвитку вугільної галузі Луганщини не менш як на двадцятирічний період.

Фото Олексія КОВАЛЬОВА (Укрінформ).