Анатолій КІНАХ, Партія регіонів:
— Перед Україною постає значна кількість складних політичних, соціально-економічних і гуманітарних завдань, викликів, що не дозволяє нам витрачати час на пусті чвари і руйнівне протистояння. Світ навколо нас рухається вперед, конкуренція зростає, тому вибори в парламент потребують чесного змагання сучасних науково обґрунтованих відповідальних і відповідних національним інтересам стратегій та зрозумілих людям програм розвитку. В Україні дуже актуальним завданням є подальший розвиток внутрішнього виробництва, підтримка національного виробника і на цій основі зростання соціальних стандартів, поліпшення соціальної політики. Це є вивірена державницька позиція, яка знаходить величезну підтримку українського суспільства. Саме про це не раз говорив Президент Віктор Янукович, виступаючи з соціальними ініціативами, на це націлена загальнодержавна програма розвитку внутрішнього виробництва. Збільшити обсяги продукції, що виробляється на українській території, покращити торговий та платіжний баланс, створювати нові робочі місця на рідній українській землі — це відповідальне завдання нашої політичної сили, яке є і буде стратегічною програмою і яке буде обов’язково виконано. Неприпустимо робити заручниками внутрішньої політичної конкуренції майбутнє нашої держави, руйнувати сприятливий інвестиційний клімат, авторитет і довіру до України у світі. Спроби різноманітних катастрофічних прогнозів, формування недовіри до фінансово-економічної системи, бруд та чорний піар мають отримати рішучий відсіч у суспільстві.
Арсеній ЯЦЕНЮК, від фракцій «Наша Україна — Народна самооборона» та «БЮТ-«Батьківщина»:
— Діяльність цієї Верховної Ради можна поділити на два етапи. Перший — коли у Верховній Раді була і працювала демократична більшість. І другий — коли Партія регіонів отримала більшість. У той момент, коли у Верховній Раді була демократична більшість, прийняли рішення про те, що Україна стала членом СОТ, країною з ринковою економікою, Україна ратифікувала угоду з країнами-членами ЄС про спрощення візового режиму для мільйонів українців. Демократична більшість прийняла рішення про перерахунок пенсій і підвищення соціальних витрат через державний бюджет. Демократична більшість прийняла рішення про те, що Україна повинна стати частиною виключно Європейського Союзу. Демократична більшість ввела процедуру, за якою народні депутати отримували зарплатню не від того, чи зареєструвалася картка, чи ні, а чи прийшов на роботу, чи ні. Демократична більшість змонтувала систему особистого голосування. Демократична більшість намагалася змінити життя України і українців, багато що вдавалося, багато що не вдавалося. Але ми вірили, ми знали і працювали. Ми змінювали Україну на краще щодня. Потім після президентських виборів така установа, як Верховна Рада, взагалі щезла. Сьогодні це підрозділ адміністрації Президента. У новому парламенті ми отримаємо нову більшість, першим рішенням якої буде прийнято закон про імпічмент Президента. Ми хочемо розпочати процедуру імпічменту Президента, приймемо закон про відкликання народного депутата, про голосування винятково за себе і про кримінальну відповідальність за голосування чужими картками, скасуємо ганебний мовний закон, скасуємо пенсійну і податкову реформу і приймемо кодекс економічного зростання і нашу податкову реформу, продовжимо мораторій на землю, не дамо можливості далі торгувати Україною і українською землею, заробляти мільярди доларів на знедолених людях, які живуть на селі, заслуговують і мають право на краще майбутнє.
Олександр ГОЛУБ, Комуністична партія:
— На жаль, доводиться констатувати, що ближче день голосування, то жорстокіше стає протистояння, то грубіші допускаються порушення законодавства, то цинічніші технології, що їх використовують для дискредитації політичних опонентів. З метою дискредитації КПУ влада сьогодні вдається до найбрудніших методів, витрачає величезні ресурси на антикомуністичну кампанію. Разом з тим КПУ висловлює щиру подяку тим журналістам і телеканалам, які, незважаючи на тиск і прямі вказівки зверху, несуть відповідальність і громадянську мужність. Нам відомо, що запущено механізм виведення зі складу комісій максимально більше членів нашої партії. Залучення до всіх цих процесів співробітників правоохоронних органів дає змогу зробити висновок, що міліція у вирішальний момент захищатиме фальсифікації, що готуються, а не вибір чесних громадян.
Упевнені, що суспільство готове спільними зусиллями зупинити свавілля та не допустити фальсифікації результатів виборів. Ми заявляємо, що будемо всіма доступними способами й засобами рішуче й принципово відстоювати кожний голос, відданий за партію. Сьогодні від усіх учасників політичного процесу залежить, чи зможе Україна здати іспит на громадянську політичну зрілість, провести відкриті і максимально прозорі вибори, а отже, — одержати легітимну владу. А громадяни країни мають реальну можливість припинити нарешті експерименти останніх 20 років і зробити вибір на користь суспільства, і поняття «Робоча людина» писатиметься з великої букви й знову звучатиме гордо, суспільства, де робоча людина буде впевнена у завтрашньому дні своєї родини.
Микола ШЕРШУН, Народна партія:
— Сьогодні у світі відзначається День продовольства, у такий спосіб міжнародна громадськість намагається привернути увагу до загрози продовольчої катастрофи. Україна зі своїми природними багатствами може не тільки уникнути цього, але й вийти на світовий ринок зі своєю сільськогосподарською продукцією. Лише за умови мудрого та раціонального використання наших природних багатств, наших земель, зокрема, і забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС. Тому переконаний: розроблений мною законопроект про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення, дозволить раціонально і з користю для людей використовувати ці землі. Бо сьогодні, через 26 років після аварії на ЧАЕС, ми не можемо подолати її страшні наслідки. Людей турбує, що їх можуть позбавити навіть тих мізерних пільг, які вони сьогодні мають. Про це навіть не може бути й мови, бо радіація Чорнобиля залишається в організмі людей. Навпаки, ми повинні зробити реальною грошову допомогу громадянам щодо обмеження споживання харчів місцевого виробництва. Зараз такими виплатами — менше двох гривень — ми лише дратуємо людей.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Цьогорічні парламентські вибори мають особливе значення для України з погляду соціально-економічної стабільності у державі, утвердження цінностей демократії та перспектив саме європейської інтеграції. Наголошуємо на нагальній необхідності досягнення принаймні провідними політичними силами — учасниками політичного процесу — деякого консенсусу, по-перше, щодо безумовного дотримання діючого законодавства, виборчого в тому числі, по-друге, щодо об’єктивних та виважених оцінок виборів. Кожен суб’єкт виборчого процесу має чітко усвідомити, що від рівня демократичності виборів, які відбуваються в 2012 році, а також від їх оцінки міжнародними спостерігачами безпосередньо, залежить, чи буде, чи не буде набуття чинності угоди про асоціацію між Україною і Європейським співтовариством. І в Україні, і за її межами простежується тенденція на відверте прагнення певних політичних сил сформувати заздалегідь упереджене ставлення до процесу підготовки та проведення виборчих перегонів. Ідеться, зокрема, про нагнітання нездорового ажіотажу довкола парламентських виборів деяких політичних сил і формацій, які жорстокою і безапеляційною критикою виборчої кампанії намагаються поставити хрест на легітимності виборів. Нову революцію ми не переживемо. Україну треба на сьогодні реформувати, а не руйнувати. Звертаємося до Президента з проханням — забезпечити неухильне дотримання виборчого законодавства, доручивши відповідним органам державної влади жорсткіше та оперативніше реагувати на будь-які факти правопорушень під час виборів.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.