Учені Луганського національного університету ім. Т. Шевченка розробили унікальну їжу, що має лікувально-профілактичні властивості. Це смачні та корисні харчові продукти, у яких мітяться необхідні організму макро-, мікроелементи й вітаміни у легко засвоюваній формі, отримані з морепродуктів. У створенні новинки їм допомогли фахівці Інституту біології південних морів імені О. Ковалевського і Харківського державного університету харчування та торгівлі. Як розповів завідувач кафедри харчових технологій ЛНУ доцент Дмитро Крамаренко, сьогодні продукція проходить медико-біологічні дослідження в Києві, а також — процес патентування, і найближчим часом її буде запущено у виробництво.
Булочні вироби та майонези, виготовлені за рецептами, розробленими луганськими вченими, будуть збагачені необхідними людині речовинами, які вона одержує, вживаючи морські делікатеси. Наприклад, мідії. «Доукомплектувати» звичні нашому раціону продукти додатковими властивостями вчених змусила необхідність. У регіонах зі складною екологічною ситуацією, як Луганщина, функціональні речовини особливо важливі для організму людини, підвищення її імунітету. Морські продукти містять корисні речовини в концентрованому вигляді, причому у доступній формі. За допомогою луганських учених білок мідій і вітаміни, що містяться у водоростях, можна буде отримати, не купуючи ці дорогі морепродукти. Речовини міститимуться у хлібі, соусах тощо. У ЛНУ стверджують, що отримані продукти відповідатимуть світовим аналогам і зможуть стати експортним товаром.
...з крана потекла... синя вода
Житель однієї із квартир багатоповерхівки в Луганську забив тривогу: у нього з крана потекла синя вода, що ще й пінилася. Таку картину цього року він спостерігає вже вчетверте! Щоб йому повірили, він зняв синій струмок з крана на відео, набрав незвичайної рідини в пляшку і звернувся до фахівців «Луганськводи».
У хіміко-бактеріальній лабораторії зізналися, що синя вода до них потрапляє не вперше. Причиною цього є побутові дезінфікуючі гігієнічні засоби, які використовує населення. Наприклад, таблетки для зливних бачків. Якщо в сусідів зверху на водному лічильнику не встановлено зворотний клапан, то така вода має всі шанси потрапити у водовід.
— При тимчасових відключеннях, а потім включеннях води, — пояснює інженер хіміко-бактеріальної лабораторії Луганського управління «Луганськводи» Олена Дубова, — вміст бачка може засмоктати у водогінну мережу.
Луганськ.