Для когось своя земля — джерело достатку, а пенсіонерам Вірі та Петру Стовбам останніми роками вона приносить лише неприємності. Все життя Віра Григорівна та Петро Гнатович працювали у радгоспі села Ювілейного на Херсонщині. Глава сім’ї був трактористом і комбайнером, дружина — бухгалтером. Коли господарство розпаювали, кожному дісталося на пай по більш як сім гектарів землі. Під старість вони переїхали до родичів у село Милорадове на Полтавщині, а землю у 2009 році здали в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Вішва Ананда», яке вісім років тому взялося вести у степах Таврії «ведичне екологічне сільське господарство», отримавши підтримку тодішнього керівництва Херсонської облдержадміністрації. Що таке ведичне землеробство, пенсіонери не знали. Але їм важливіше, що за використання паїв ТзОВ зобов’язалося сплачувати їм по 1833,6 тисячі гривень щороку. Пенсія у стареньких — трохи більше тисячі гривень на місяць, додаткові гроші були не зайві. Але де ті гроші?

— Якось замість орендної плати нам виписали по п’ять літрів соняшникової олії. Торік — ні олії, ні зерна, ні грошей. Телефонували до офісу «Вішва Ананда» у селі Новокиївка Каланчацького району Херсонщини, а там нас «частували» обіцянками й просили почекати, мовляв, скрутно з фінансами. Потім на дзвінки зовсім відповідати перестали, — ледь не плаче пенсіонерка Віра Стовба. — Дідові треба операцію робити, а грошей ніде взяти. А ще ж дзвонять з сільради Ювілейного, вимагають сплатити податок на землю. А з чого його платити, якщо орендарі з нами не розрахувалися?

Доведені до відчаю старенькі звернулися по допомогу до газети «Голос України». Перевіряючи їхнього листа, я виявив, що у такому самому становищі — сотні мешканців Херсонщини. ТзОВ «Вішва Ананда» орендує кілька десятків тисяч гектарів землі у Цюрупинському, Каланчацькому, Чаплинському районах області, і всюди до них чимало претензій.

— Товариство «Вішва Ананда» орендує у Чаплинському районі Херсонщини понад 21 тисячу гектарів землі, і це не тільки селянські паї, а й землі запасу. За минулий рік орендарі лише частково оплатили їхнє використання, й податкова інспекція вже подала на них судовий позов. Підприємство начебто обіцяє розрахуватися, коли продадуть врожай пізніх зернових на Харківщині, де живуть власники цього ТзОВ. Але торік на Херсонщині врожай був прекрасний, а за оренду «Вішва Ананда» все одно не розрахувалася, — каже заступник голови Чаплинської райдержадміністрації Олег Лелеко.

— У Каланчацькому районі «Вішва Ананда» орендує близько шести тисяч гектарів землі. Посіяли там озимі, а вони через посуху майже повсюдно загинули. Підприємство обіцяє сплатити селянам за оренду в листопаді, коли візьме позику. Але торік вони також розрахувалися не повністю, — каже голова Каланчацької райдержадміністрації Херсонщини Галина Малишенко. — Ми надаємо допомогу власникам паїв — знайшли юриста, що допомагає їм підготувати й подати заяви до суду.

У представництві «Вішва Ананда» ситуацію не коментують ніяк. Приїхав до офісу ТзОВ у Чаплинці — поцілував зачинені двері. Мобільний телефон директора представництва Сергія Омельченка не відповідав. Під дверима офісу зустрів ще кількох обдурених власників паїв, що приїхали вимагати повернення боргів, та спіймали облизня. Люди кажуть: розірвали б угоди з недобросовісними орендарями, але ті згоди не дають, бо договори оренди укладено у кого на 20 (як у Віри та Петра Стовби), а в кого й на 49 років. Знову судитися треба, але ж багато хто з орендодавців — люди старі, їм просто здоров’я на судову тяганину не вистачає. От і виходить, як у приказці: за моє жито мене ж і бито.

Херсонська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.