Сьогодні — останнє пленарне засідання парламенту перед виборами
Погоджувальна рада
До розкладу засідань останнього пленарного засідання Верховної Ради перед парламентськими виборами включено 71 питання. Про це повідомив на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Литвин. Однак він не виключив: навіть якщо парламент працюватиме до 21 години, депутати встигнуть розглянути лише половину запланованих питань. Окрім того, важлива не кількість, а якість схвалюваних законопроектів. «Не треба гнати коней», — сказав В. Литвин. Резонансних політичних питань, як і обіцяли напередодні представники парламентської більшості, в порядку денному нема. Однак надійшли ініціативи від уряду щодо збільшення видатків із цьогорічного держбюджету.
Серед резонансних законів, які відзначив 
В. Литвин, — зміни до закону про середню освіту, які визначають наповнюваність класів у сільських школах (як мінімум четверо учнів), а також щодо процедури оформлення спадщини — пропонується повернути таке право головам сільських рад. Окрім того, депутатам належить розглянути низку законів, щодо яких Президент України застосував право вето — про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання в галузі зв’язку. Парламентарії також мають проголосувати за обрання суддів та депутатські запити.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина» виступила з вимогою розглянути в останній день сесії законопроект Віктора Швеця «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України з метою забезпечення міжнародно-правових зобов’язань України» (№ 10628). Про це заявила заступник голови фракції Олена Шустік. Законопроектом пропонується внести зміни у статті 364, 365, 365-1, 424 КК України, а також статті 112 Кримінально-процесуального кодексу, якими ознаки відповідних складів злочинів приводяться у відповідність із міжнародно-правовими зобов’язаннями України. Тобто декриміналізувати статті, за якими засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко. За інші законопроекти опозиціонери не голосуватимуть. Глава парламенту В. Литвин наголосив, що потрібно невідкладно прийняти внесений урядом законопроект про амністію та розглянути альтернативні депутатські законопроекти, бо в них також пропонується розв’язання цієї проблеми.
Фракція «НУ—НС» не запропонувала нічого нового до порядку денного. Заступник голови фракції Руслан Князевич заявив, що, скоротивши кількість пленарних засідань перед виборами, парламент дискредитує себе й демонструє свою недієздатність.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» закликала, як і минулого пленарного тижня, провести спільну нараду за участю керівників фракцій та представників Кабінету Міністрів і адміністрації Президента, на якій визначити пріоритетні законопроекти.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що порядок денний треба сформувати з огляду на те, що за день максимально можливо розглянути близько 30 законопроектів. Регіонали запропонували додати до розкладу засідань ще низку законопроектів: зокрема, про внесення змін до закону про електроенергетику щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел, зміни до Податкового кодексу щодо уточнення деяких положень, зміни до Держбюджету-2012 щодо збільшення видатків вуглевидобувним підприємствам та щодо будівництва парогазової електростанції в місті Щолкіне, про внесення змін до Земельного кодексу щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та інші. Окрім того, О. Єфремов наголосив на потребі внести зміни до Регламенту Верховної Ради, оскільки в наступному скликанні зміниться структура парламенту.
Комуністи закликали зупинити запровадження ринку землі та продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Заступник голови фракції Валентин Матвєєв запропонував повернутися до розгляду не прийнятого 2 жовтня законопроекту про внесення змін до пунктів 14—15 розділу XX перехідних положень Земельного кодексу, щоб парламент продемонстрував ту політичну волю, яка відповідає настроям у суспільстві. Окрім того, комуністи наполягають на розгляді законопроектів, внесених депутатами з фракції, зокрема, про розвиток сільського господарства в Україні, про професійно-технічну освіту, про переведення економіки України на інноваційну модель розвитку, про державну монополію на виробництво спирту та тютюнових виробів, про державну підтримку наукоємних виробництв, про державний контроль за цінами на товари і послуги першої потреби. Однак ці законопроекти не включено до порядку денного.
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров висловив думку, що гасло «Чим більше — тим краще» наразі не спрацьовує. Він запропонував відібрати лише ті законопроекти, які потрібні для поліпшення добробуту народу. І підтримав пропозицію 
В. Литвина розглянути питання про врегулювання наповнюваності в класах сільських шкіл та про спадщину на селі.
Представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко запропонував зняти з розгляду деякі непідготовлені питання ратифікації й натомість розглянути законопроекти про мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, а також проекти законів, які імплементують адміністративну реформу в частині реформування центральних органів виконавчої влади, про нормативно-правові акти. Парламентарій закликав профільні комітети в найкоротший термін підготувати порівняльні таблиці до цих законопроектів.
17—19 жовтня депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, 22—28 жовтня — з виборцями. Згідно з календарним планом, у листопаді відбудуться ще два пленарні тижні роботи парламенту, впродовж яких планують ухвалити закон про Держбюджет на 2013 рік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua. 
Владислав Лук’янов, Сергій Міщенко.
Олег Зарубінський, Юрій Бут, Володимир Макеєнко.