Минулої неділі у Києві біля пам’ятника Шевченку відбулося віче на честь 70-ї річниці створення Української повстанської армії. За даними організаторів, в акції брало участь близько трьох тисяч осіб, які тримали в руках державні прапори, прапори ВО «Свобода» та червоно-чорні прапори УПА.
Після завершення віче, повідомляє УНІАН, його учасники з гаслами захисту національних, соціальних, історичних та громадянських прав українців пройшли центральними вулицями Києва. Вимоги учасників маршу: повернути звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною боротьбою української нації та проголосити 14 жовтня — День створення УПА — державним святом. Тим часом противники вшанування УПА — близько трьох сотень комуністів — зібралися на Бессарабській площі столиці. Активісти охороняли пам’ятник Леніну і обіцяли не допустити марш національно-патріотичних організації на Хрещатику.
«Щороку крайні праві сили намагаються провести марш Хрещатиком, й ліві завжди цьому протидіють», — пояснив народний депутат від КПУ Олександр Голуб. Водночас він додав, що «не пустити націоналістів на центральну вулицю країни для комуністів надпринципово».
Ветерани, прихильники Комуністичної партії України під час проведення акції антифашистського та антибандерівського спрямування з нагоди святкування Покрови Пресвятої Богородиці і 70-річчя Української повстанської армії (УПА) у столиці.
Фото Олександра СИНИЦІ/УНІАН.
Портрет Тараса Шевченка на мітингу в Києві з нагоди 70-ї річниці від дня створення Української повстанської армії.
Фото Євгенія МАЛОЛЄТКИ/УНІАН.