Для нового парламенту земельне питання має стати головним. Про це заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко сказав під час ефіру на обласному телебаченні у Житомирі.
За його словами, нині цілком очевидно, що влада і великий бізнес, який за підтримки влади йде у мажоритарних округах, інвестують у дві цілі. Перша — отримати депутатську недоторканність, друга — підготувати базу даних соціально незахищених громадян, готових за абсурдно низькими цінами продавати землю, та, відповідно, запустити її продаж з першого січня наступного року.
Натомість, як розповів М. Томенко, підхід об’єднаної опозиції «Батьківщина» полягає в тому, що на сьогодні треба навести лад в орендних відносинах в Україні, створити відкриту базу даних землі, мати функціонуючий земельний кадастр, переглянути і уточнити норми взаємин власників паїв і орендоутримувачів. Приміром, парламентарій сказав, що він зі своїми колегами по партії «Батьківщина» пропонує надати можливість власникам паїв розривати угоди в разі їх невиконання після трьох років перебування в оренді.
Крім того, підкреслив народний депутат, треба чітко формалізувати, що таке відповідний відсоток щорічних виплат на паї. Оскільки кожний рік штучно піднімають ціни на зерно чи іншу продукцію і формально здійснюють так звані три-чотиривідсоткові виплати паїв, хоча по факту вони мають становити максимум — один-два відсотки.
Також М. Томенко, як повідомляє його прес-служба, зазначив, що треба визначити якнайменше один відсоток соціального внеску на підтримку соціальної інфраструктури села, який би орендатори паїв платили сільській раді.
«На сьогодні, поки немає упорядкованого контролю на ринку землі, процвітає корупція і мешканці сіл здебільшого належать до категорії бідних людей. Запуск ринку землі — це земельна афера, яка може трагічно закінчитися і для громадян, і для країни», — наголосив він.