На Волині 11—12 жовтня з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Першим населеним пунктом, який відвідав на Волині Адам Мартинюк, було село Звірів Ківерцівського району. Фельдшерсько-акушерський пункт, який відкрили тут минулої п’ятниці, стане однією з окрас села. Щоб ця обнова з’явилася в Звірові, багато старань доклали депутати обласної ради, начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Богдан Колісник та підприємець Ігор Лех.

Ще вагоміший об’єкт — дитячу поліклініку — цього самого дня відкрили в райцентрі Ківерці. Ця важлива подія не відбулася б, якби весною цього року Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк не пообіцяв ківерчанам допомогти у розв’язанні цієї проблеми. Просторі світлі кабінети, сучасне обладнання одразу припали до вподоби місцевим медикам. Цікавимося в Адама Мартинюка, скільки коштує цей об’єкт для бюджету?

— Ресурсів витрачено дуже багато. І найголовніше, що тут немає жодної державної копійки. Все зроблено за рахунок коштів спонсорів. Поліклініка стане гордістю Ківерцівського району. Загалом підтримка медицини, особливо сільської, має стати одним із пріоритетів нашої держави. Відкриваючи ФАП, я зазначив, що, на превеликий жаль, середня тривалість життя українців десь на десять років менша, ніж у громадян європейських держав. Поза все кожен населений пункт повинен мати принаймні фельдшерсько-акушерський пункт і найголовніше — медпрацівників, які там працювати б. Хоча підготовка спеціалістів здійснюється в досить великих обсягах, але, на жаль, вакансій у сільській місцевості дуже багато. Тому треба надати медичним працівникам статус державного службовця, істотно збільшити пільги тим з них, хто працює у сільській місцевості.

Приємне враження залишилося від відвідування Колківської школи-ліцею Маневицького району. Тут за сприяння Першого заступника Голови Верховної Ради цієї осені вимощено тротуарною плиткою понад 900 квадратних метрів подвір’я.

Свого часу Адам Мартинюк пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб ті матері області, передусім її поліських районів, які народили і виховали по п’ять і більше дітей, вчасно одержали посвідчення матері-героїні. Адже за цим стоїть істотна допомога держави: одноразова виплата майже одинадцяти тисяч гривень, на десять відсотків зростає пенсія. За останній рік такі високі державні відзнаки отримали кілька тисяч багатодітних матерів Волині. Напередодні свята Покрови 25 таких посвідчень з рук Першого заступника Голови Верховної Ради отримали матері Ківерцівського району, 81 — Маневицького району, 145 — Любешівського району.

Та найбільшими іменинниками почувалися цими днями мешканці сіл Велика Глуша і Люб’язь Любешівського району. У першому з них відкрили дошкільний навчальний заклад, у другому — будинок культури.

— Встаю вранці й думаю, що я ще не зробив для Великої Глуші, — пожартував Адам Мартинюк, перерізаючи стрічку на новозбудованому ДНЗ. Справді, зроблено для цього поліського села з такою промовистою назвою досить багато. В листопаді 2011 року у Великій Глуші відкрили просторий будинок культури, а 11 жовтня 2012-го — дитячий садочок. Обидва об’єкти стали до ладу за підтримки Першого заступника Голови Верховної Ради. Так само, як і будинок культури в селі Люб’язь.

Два соціальні об’єкти здано в п’ятницю в Камінь-Каширському районі. В селі Бузаки гостинно відчинив двері ще один корпус місцевої школи. З’явився він теж завдяки підтримці Адама Мартинюка, який допоміг викупити для школи приміщення колишньої контори колгоспу. Долучилася до цієї доброї справи і місцева влада, виділивши гроші на реконструкцію будівлі та облаштування додаткових чотирьох класних кімнат, вчительської, їдальні, санвузла. А у віддаленому селі Карасин у місцевому дитячому садочку здано в експлуатацію приміщення для ще однієї групи на 15 малюків. До цієї доброї справи доклав старань також і Адам Мартинюк. Хоча розділити радість цих новосіль з жителями Бузак і Карасина особисто не зміг.

 

Волинська область.

Фото автора.

У селі Люб’язь Адам Мартинюк вручив посвідчення матерів-героїнь 16 жінкам.