Україна не вжила майже жодних заходів з поліпшення передвиборного середовища після надання рекомендацій делегації Національного демократичного інституту (НДІ). Про це йдеться в їхньому звіті, повідомляє «Українська правда».
«Серед загальних висновків слід відзначити, що, на жаль, особливого просування у впровадженні рекомендацій передвиборної делегації НДІ не спостерігається. Більшість проблем, зазначених у звіті, необхідно вирішувати», — сказано у повідомленні.
Деякий прогрес спостерігачі помітили лише в якості ведення кампанії. «Кандидати і представники партій звертаються до виборців стосовно важливих питань, учасники виборчого процесу домагаються задоволення скарг в офіційних інстанціях, а також помітний прогрес у сфері просвіти виборців та навчанні членів виборчих комісій», — зазначають вони.
Водночас занепокоєння спостерігачів викликає, зокрема, «відсутність різноманітності думок, точок зору та джерел інформації у медіасередовищі». Відсутність прогресу вони вбачають також у неврегульованості питання використання веб-камер, підкупі виборців та зловживанні адмінресурсом.
Власне, цей звіт (оцінка передвиборного середовища проводилася з 10 по 17 вересня) ґрунтується на результатах роботи виборчих аналітиків НДІ, які працюють в Україні від початку місії і залишатимуться до кінця судового розгляду виборчих скарг, зазначається у прес-релізі.