Захисники історичного обличчя Києва затамували подих: прокуратура Шевченківського району столиці порушила кримінальну справу за умисне знищення історичних пам’яток. Мова йде про руйнування житлової садиби родини художника Олександра Мурашка. Роками в самому центрі столиці — вулиця Мала Житомирська, 12—14 — за мовчазної згоди влади та попри численні мітинги громадськості нищились історичні будівлі XІX століття. Резонансу справа набула після того, як у вересні цього року стало відомо про обвалення даху в одній із садиб.
Як уже писала «Голос України», 2008 року пам’ятки були незаконно передані в приватну власність. Тому не дивно, що нові господарі жодних дій для їхнього збереження не вживали. У травні цього року напівзруйновані будівлі все ж повернули столичній громаді. Наразі, як повідомляє прес-служба столичної прокуратури, садиба Мурашка — в аварійному стані. Можливе раптове руйнування окремих конструкцій. Тим часом, стосовно посадовців фірм, які з 2008 року принаймні на папері «володіли» цими пам’ятками, порушено кримінальну справу за ст. 298 КК України.
Громадські ж активісти, захисники старого Києва, перемогу хоча ще не святкують, але зізнаються: сам факт порушення справи — визначна подія. «Кримінальних справ за цією статтею за всю історію порушувалися одиниці. А до власне реального вироку доведено було лише одну. І це попри те, що свідоме нищення пам’яток у столиці — випадки масові, і за них ніхто раніше не відповідав. Тому порушення кримінальної справи — це дуже знакова річ», — розповів нам Ігор Луценко, активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ».