30% усіх злочинів скоюють неповнолітні. Про це повідомив днями в столиці під час круглого столу на тему: «Запобігання дитячій злочинності та злочинам проти дітей» начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко. За його словами, тільки в цьому році за вчинення правопорушень до органів внутрішніх справ доставлено більше 19 тисяч юнаків. Затримали їх за різні види порушень — крадіжки, пограбування, шахрайства та розбої.

І, справді, нині правова освіта дітей залишає бажати кращого. Підтвердженням цих слів став випадок, який стався на Дніпропетровщині. Там 14-річний школяр повідомив міліцію про нібито мінування Київського залізничного вокзалу. Як потім пояснив юнак вартовим порядку, він зробив це, щоб привернути увагу батька, який пішов із сім’ї. Однак, хоч би яка була сімейна драма, в діях хлопця правоохоронці побачили ознаки злочину. Втім, враховуючи те, що він не досяг віку кримінальної відповідальності, до нього вирішили застосувати заходи виховного характеру.

«Дуже часто діти не розуміють, які закони керують цим суспільством. Нині ми маємо вирішити, як навчити їх, щоб вони знали свої права і користувалися ними. Я проводила майстер-класи для учнів у школах і побачила, що діти плутаються в самому понятті «права дитини», вони не знають, до кого звертатися у разі проблеми», — вважає юрист, координатор Програми правового виховання дітей Галина Палійчук.

Під час цього круглому столу відбулася і презентація навчального посібника «Кримінальний кодекс для дітей» (автор — Г. Палійчук). Зокрема, в ньому йдеться про ті злочини, відповідальність за які несуть неповнолітні. Складні поняття закону в підручнику викладено в простій, зрозумілій дітям формі та яскраво проілюстровано. Злочинцями в книжці виступають відомі всім Кіт Базиліо, Лисиця Аліса, Карабас-Барабас, Дуремар, а жертвами — Буратіно, Мальвіна, П’єро.

— Сьогодні потрібно переходити до профілактичної роботи, працювати на випередження. Дуже приємно, що ми повертаємось обличчям до дітей, принаймні робимо до цього певні кроки. І також хотілося б, щоб до Програми правового виховання дітей були долучені й батьки», — висловила свою підтримку на заході представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Оксана Філіпишина.

Громадськість також заслухала доповіді Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, адвоката Лариси Денисенко, методиста вищої категорії відділу організації виховної роботи Інституту інновацій та змісту освіти  Людмили Царик (на знімку) та ін.

Фото надано ГО «Центр розвитку суспільства».