Чорноморське узбережжя Херсонщини вважається курортною зоною, але життям з усіма комунальними вигодами його мешканці та гості часто-густо похвалитися не можуть. 

Приміром, за відсутності власних енергоресурсів курортний Голопристанський район області газифікований заледве не одну десяту — 46 тутешніх населених пунктів, включаючи популярні оздоровниці Більшовик та Залізний Порт, досі обігріваються або електрикою, або ж привізним і від того дуже дорогим вугіллям. Необхідність «підтягнути» до узбережжя магістраль з блакитним паливом обговорювали ще двадцять років тому, але до справи взялися тільки тепер, коли Голопристанська райдержадміністрація зуміла «нашкребти» гроші на проект, а з державного бюджету виділили 81,3 мільйона гривень на перший етап робіт — прокладання 27-кілометрового підземного газопроводу високого тиску між великими селами Костогризово і Гладківка. Одночасно тут почали монтаж газопроводу середнього тиску, до якого вже будуть під’єднувати сільські хати.

Голова Голопристанської РДА Олексій Морєв каже, що ніяких посередницьких кооперативів та підприємств для збирання попередньої оплати з абонентів, як це робилося в минулому, організовувати ніхто не планує. Підключати оселі буде та ж сама фірма-підрядник, що монтує газопровід середнього тиску, а ветеранам війни ця послуга взагалі надаватиметься безплатно. У райдержадміністрації запевнили, що підключення споживачів у Костогризово та Гладківці розпочнеться уже під кінець нинішнього року. А ще за рік магістраль з блакитним паливом нарешті дотягнуть до Залізного Порту.

З’явилися приємні новини й для рядових споживачів газу в Херсоні, Скадовську, Новій Каховці та Каховці. Вони вже давно користуються цим благом цивілізації, однак щозими потерпають від технологічних збоїв: у холоди через активне спалювання енергоресурсу для обігріву приватних будинків тиск у мережі різко падає, й автоматика відключає споживачів. А процедура підключення може розтягнутися на кілька діб через те, що аварійним бригадам доводиться перевіряти котли та плити в кожного абонента — чи не залишив він їх, бува, ввімкненими, і чи не станеться через чиюсь неуважність вибух. І на весь час перевірки сотні, а то й тисячі родин у приватному секторі сидять без тепла. Щоб такого не повторилося й наступної зими, підприємство «Херсонгаз», що обслуговує мережі, встановило на 42 газорозподільних пунктах області електронні датчики. Вони реагують не тільки на перепади тиску, а й на засмічення обладнання чи спробу стороннього проникнення, повідомляючи диспетчера про позаштатну ситуацію. Аварійні бригади одразу ж ліквідують несправність, тому газ у трубах після спрацьовування режиму автоматичного відключення не встигає вигоріти, і масову перевірку тисяч побутових приладів для повторного вмикання проводити вже не доводиться. Датчики коштували підприємству близько мільйона гривень, зате вони зекономлять ремонтникам чимало часу, а споживачам — нервів.

Фото з архіву «Голосу України».