Михайло Чечетов (Партія регіонів):
— У вівторок на засіданні Верховної Ради не буде розглядатися жоден законопроект, який може призвести до дестабілізації в парламенті й суспільстві, політичного розколу. Також до виборів не розглядатимуться законопроекти, що стосуються мови, демонстрацій, наклепу, землі, бюджету. Тобто практично жодне резонансне питання не розглядатиметься. Ми хочемо в спокійній обстановці провести виборчу кампанію і вибити з рук опозиції спекулятивні козирі. Адже їм зараз важливо знайти спекулятивний закон, щоб попіаритися. Крім того, ми не дамо можливості опозиції використовувати парламентську трибуну для виборчої кампанії. Хочуть піаритися, нехай виходять на телеканали, платять гроші й рекламуються. Трибуна Верховної Ради — тільки для ефективної і продуктивної роботи.
Будуть розглянуті соціально-економічні законопроекти, що стосуються окремих галузей, абсолютно нерезонансні. Звісно ж, буде спроба опозиції внести якусь ініціативу, щоб розпалити пристрасті в залі, але ми цього не допустимо. Ми забезпечимо спокійну роботу останнього засідання парламенту до виборів. Ця каденція закінчує роботу 17 грудня. Тому для того, щоб не було популістського бюджету, головне завдання цієї Верховної Ради після 28 жовтня прийняти основний державний документ, що буде спрямований на розвиток економіки, підвищення соціальних стандартів в умовах потенційної загрози нової хвилі кризи.
Віктор Швець («БЮТ-«Батьківщина»):
— Нині порядок денний виключно формується в адміністрації Президента. Тому питання, які, на їхній погляд, є актуальними, і будуть включені до порядку денного, а ті, що представляють інтерес для людей, країни, безумовно, не будуть прийняті до уваги.
Наша позиція залишається незмінною. Оскільки ні одне питання у порядку денному від об’єднаної опозиції не обговорюється, то ми не маємо реальної можливості впливати ні на формування порядку денного, ні на прийняття рішень парламенту. Наші головні сподівання на український народ. До влади мають прийти справжні патріоти, які робитимуть усе для того, щоб країна процвітала і життя людей змінилося на краще.
Від останнього пленарного засідання я нічого не очікую, це просто завершальний акорд роботи Верховної Ради шостого скликання. На зміну повинен прийти новий парламент, і сподіваюсь, що в ньому рішення прийматимуться не за рухом руки, а кожний народний депутат свідомо реалізовуватиме свої повноваження. Це матиме позитивні зрушення для кожного громадянина і для країни в цілому.
Олег Зарубінський (Блок Литвина):
— Якихось резонансних і таких, які потім журналісти називали б скандальними, законопроектів у вівторок народні обранці не розглядатимуть. Відбуватиметься певна підчистка накопиченого законодавчого матеріалу, який з різних причин не був реалізований у пленарному процесі прийняття тих чи інших рішень. Нині збирається інформація від парламентських комітетів, і погоджувальна рада винесе на остаточний розгляд ті чи інші законопроекти. Думаю, що це будуть проекти законів, подані профільними комітетами.
Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин будуть винесені законопроекти, які повністю завершують формування в Україні законодавчої бази стосовно міграційного законодавства, що дозволить перейти до наступного етапу безвізового діалогу з Європейським Союзом. Сподіваюсь, що 16 жовтня буде поставлена остання крапка щодо стовідсоткового формування всієї законодавчої бази країни, прийняття якої вимагалось для того, щоб перейти до виконавчої стадії безвізового діалогу з ЄС.
Іван Заєць («Наша Україна — Народна cамооборона»):
— На жаль, Верховна Рада дуже далеко віддалилася від статусу парламенту. Гору взяли призабуті «комуністичні практики» — парламент почав працювати не на постійній основі, а для формальності виділено один день, щоб протягнути ті чи інші, вигідні владі чи бізнесу закони. Тому ми й бачимо, що інтерес до роботи парламенту впав і серед самих депутатів, і серед суспільства. А нинішній режим роботи Верховної Ради ще раз засвідчив, що українська влада базує діяльність органів влади не на Конституції та законах, а на «поняттях», бо не можна було змінювати режим роботи Верховної Ради без ухвалення відповідного закону. Тому якихось позитивних сподівань стосовно вівторкового пленарного засідання у мене немає.
Олександр Голуб (Комуністична партія):
— На останньому пленарному засіданні парламенту порушуватимуться питання, які пов’язані з бюджетною та виборчою політикою. Це, зокрема, питання соціального напрямку, котрі наша фракція підтримуватиме. Крім того, наполягатимемо на розгляді пакета питань щодо контролю за цінами, у тому числі на електроенергію, тарифами тощо. Тобто намагатимемося робити все, щоб ці законопроекти були проголосовані Верховною Радою у вівторок. Але це залежатиме від позиції інших фракцій і, звичайно, від найбільшої фракції в парламенті.
Останній пленарний день роботи Верховної Ради матиме передвиборний, більш популістський характер, ніж робочий день, який має собі за мету дійсно сформувати законодавче поле для розв’язання тих чи інших законодавчих проблем.
Валерій Камчатний, («Реформи заради майбутнього»):
— Які питання розглядатимуться у вівторок на пленарному засіданні, поки що сказати не можу, адже це вирішує погоджувальна рада. Тому порядок денний, на жаль, мені в подробицях невідомий. Є тільки питання, які були винесені в загальний порядок денний. Але він настільки сильно коригується, що сказати щось конкретне теж не можу.
Прогнозую, що це не останнє засідання цієї каденції. Думаю, що ще буде одне засідання після обрання Верховної Ради, бо ще залишатиметься більше місяця для вирішення організаційних моментів. Тому ми будемо змушені зібратися, адже, як мені здається, ціла низка питань потребує законодавчого врегулювання, зокрема, бюджетний процес.
Загалом засідання 16 жовтня пройде під знаком впливу виборчої кампанії. Основні політичні гравці намагатимуться використати останній пленарний день для передвиборної агітації у рамках розгляду питань порядку денного.