Паліївську сільську територіальну громаду, що на Маловисківщині, учасники виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Кіровоградської обласної ради обрали не випадково. Трохи більш як одна тисяча осіб, згуртованих сільським головою Людмилою Шамкою, вже кілька років впевнено розвивають свою територію за принципом «громада + влада + бізнес».
Звичайно, як запевняє сільський голова, будь-які серйозні напрацювання були б неможливі без допомоги місцевих господарників, без активного сприяння органів районної влади — районної ради (голова Світлана Сосновська) та райдержадміністрації (голова Віктор Рєзнік). Але, без перебільшення, стратегічним кроком для розвитку сільської ради стало створення у 2008 році громадської організації «Майбутнє Паліївки». З її допомогою та об’єднавши спільні зусилля паліївцям вдалося розв’язати низку нагальних для сільської території проблем.
Завдяки участі в міжнародному проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» тут провели низку енергозберігаючих заходів у місцевій школі та у приміщенні місцевого дитсадка.
Останній, після відновлювальних робіт, розпочав своє нове існування вже як дошкільний навчальний заклад сучасного типу і справедливо вважається одним із найкращих у Маловисківському районі. А грант обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування за розроблений активістами громади проект «Здорова дитина сьогодні — здорова нація завтра» дав змогу збудувати на території
дитячого садка дуже привабливий ігровий майданчик
(на знімку).
Тож коли Людмила Шамка десь чує про необхідність «оптимізації» освітньої мережі шляхом закриття шкіл, чи приєднання до них дошкільних навчальних закладів — тільки посміхається. Паліївці таке не загрожує.
 
Кіровоградська область.
Фото автора.
ФАКТ 
На території Паліївської сільської ради у складі ФАПу діє чи не єдиний у районі та й узагалі рідкісний вже для багатьох територій сільський профілакторій. А поряд із ним — ошатна будівля діючого сільського клубу, будинки сільської бібліотеки з 10-тисячним книжковим фондом і сотнями відвідувачів та дільничного інспектора...