У Верховній Раді зареєстровано скандальний законопроект №11284-11285 від 2 жовтня («Про внесення змін у Податковий кодекс щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів»), який пропонує підвищити ставки акцизного збору на сигарети та змінити його адміністрування. Авторами його тексту виступили ДПС і Міністерство фінансів. Але експерти вважають його замовним, оскільки він декларує вигідніші умови для виробників дорогих сигарет.

Законопроект №11284-11285 вочевидь проштовхують — незважаючи на критику на засіданні Кабінету Міністрів України, текст спрямували на розгляд до Верховної Ради, і 2 жовтня відбулася перша спроба прийняти законопроект.  Зміни в тексті вносилися в останній момент під час пакетного голосування. Глава парламенту, прислухавшись до розумних доводів, переніс розгляд законопроекту на 16 жовтня. Ситуація досить дивна — адже того само дня, 2 жовтня, народні депутати вже проголосували в першому читанні за зовсім інший закон про підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби на рівень споживчих цін у 7,9 % в 2013 році (рег. №10687)! Його підтримали члени профільного комітету, а в залі він набрав 230 голосів! Цей закон забезпечує на 500 млн. більше надходжень до бюджету. Чому ж увечері цього дня в залі Верховної Ради з’явився сюрприз у вигляді законопроекту №11284-11285?

Експерти вважають, що закон є елементом конкурентної боротьби та спрямований на зміну умов роботи на ринку. Але хто все-таки лобіює цей законопроект? Однозначно виробники дорогих сигарет, бо у разі прийняття урядового законопроекту та зниження адвалорної складової податку з 25 % до 12% на всі сигарети з фільтром вартістю до 10,30 акцизне навантаження збільшиться, а на сигарети дорожчі за 10,30 грн. зменшиться. У жодній розвиненій європейській країні немає настільки низької адвалорної складової — у Франції адвалорна ставка становить 67% від ціни, в Іспанії —57%, в Італії — 55%, у Фінляндії, Греції, Бельгії — 52. Навіть у Великій Британії, яка завжди славилася високими акцизними ставками на сигарети, адвалорна складова — 24%.

За розрахунками галузевого порталу «Акциз», податкове навантаження на сигарети «Козак», «Прима Срібна», «Прилуки Особливі» зросте відповідно на 45 коп., 90 коп. і 80 коп., а на сигарети Marlboro, Davіdoff і Parlіament зменшиться на 57 коп., 74 коп. і 1,16 грн. відповідно. Більше за всіх «у шоколаді» опиняться виробники дорогих сигарет Sobranіe, з пачки, що у роздробі коштує 30 грн., податків платитимуть менше на 3,50 грн.

Експерт галузі, президент Української торговельно-промислової конфедерації Володимир Демчак уважає, що закон спрямований проти малозабезпечених верств населення, оскільки збільшує податкове навантаження на соціальні сигарети. «Зберегти наявний рівень цін на доступні для більшості населення сигарети за нових акцизів буде просто неможливо. Виробники змушені будуть підняти ціни до 11—12 гривень. Виручити заплановану суму в 800 млн. грн. для бюджету та збільшити доходи — нереально, оскільки подорожчання сигарет низького цінового сегмента різко підвищить рівень продажу контрабандних сигарет», — коментує Володимир Демчак. «Недорогі сигарети українського виробництва будуть заміщені нелегальною продукцією — контрабандою з Білорусі, Молдови та Росії, а також підробками», — вважає експерт.

Цю думку підтверджує й народний депутат Сергій Терьохін: «Скоріше курці купуватимуть сигарети гірші, ніж відмовляться від своєї звички. Підвищуючи акциз, держава прагне наповнити бюджет і убезпечити молодь від шкідливої звички. Але Україна нині не в змозі в один момент перекрити всі канали постачань у країну контрабандних сигарет. Перевиховати високою ціною тих, хто вже курить і купує сигарети, навряд чи вийде. Згадайте часи «сухого закону» у СРСР, коли населення на заборону алкогольних напоїв відреагувало масовим скуповуванням самогонних апаратів».

Наступного разу питання акцизів розглянуть на сесії Верховної Ради, 16 жовтня, от тільки журналісти поки що не розуміють, який із двох законопроектів розглядатимуть у парламентському залі?

Й чи не станеться так, що пропозиції підняти акциз для дешевих сигарет з’являться також і в альтернативному проекті №10687, який готував Віталій Хомутиннік.