Верховна Рада має найближчим часом ухвалити рішення про проведення позачергових виборів депутатів Донецької і Луганської обласних рад. Відбутися вони мають уже в лютому 2015 року. Таку точку зору під час учорашньої прес-конференції озвучив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

«Ми вважаємо, що протягом перших тижнів роботи Верховної Ради необхідно ухвалити постанову про проведення позачергових виборів депутатів Луганської та Донецької обласних рад. Ми розуміємо, що ці облради працюватимуть протягом дев’яти місяців до проведення чергових місцевих виборів, але, на нашу думку, це буде виправдано, оскільки допоможе вирішити кілька ключових питань», — заявив голова КВУ Олексій Кошель.

Зокрема, вдасться розв’язати, за його словами, питання функціонування місцевої влади, а також буде можливість з’явитися новим лідерам регіону на противагу «ДНР» і «ЛНР».

О. Кошель також наголосив, що нині є всі підстави для припинення повноважень Луганської і Донецької облрад, оскільки останній раз на сесію вони збиралися навесні цього року.

Крім того, у КВУ виступили за позбавлення виборчого права ув’язнених, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини. «Наша позиція в тому, що громадяни, засуджені за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, повинні бути позбавлені виборчого права», — сказав голова КВУ. Щоправда, визнав: для цього потрібно вносити зміни до Конституції.

Водночас, підбиваючи підсумки парламентської кампанії, О. Кошель зауважив, що половина кандидатів у народні депутати та 27 з 29 політичних партій проігнорували вимоги закону щодо оприлюднення інформації про фінансування.

«Механізм фінансування виборчих кампаній у партій на цих виборах залишався непрозорим. За нашими підрахунками, майже 50 відсотків кандидатів у народні депутати та 27 з 29 політичних партій проігнорували вимоги закону про вибори народних депутатів України і не оприлюднили проміжні фінансові звіти про надходження і використання коштів зі своїх виборчих фондів», — сказав він.

Тож, за словами голови КВУ, у новій редакції закону про вибори потрібно передбачити більш жорстку відповідальність за неоприлюднення інформації щодо фінансування партій.

Вл. інф.