27 листопада стартує новий політичний сезон — відкриється перша сесія новообраної Верховної Ради України восьмого скликання. Допоки у стінах парламенту тривають останні приготування до урочистого засідання, у кулуарах та поза парламентськими кабінетами формують завершальні обриси парламентської коаліції. Адже Президент дав чітку команду: Коаліційна угода, яку було парафовано 20 листопада, має бути підписана в перший день роботи нового парламенту без зволікань, а новий склад Кабінету Міністрів — сформовано до 1 грудня. 
Проект Коаліційної угоди вже оприлюднено на багатьох новинних та партійних сайтах. Сам текст документа на 73 сторінках — розлогий і красивий, у ньому детально описані майбутні реформи, утім, як і у всіх попередніх програмових документах. Однак багато питань ще залишаються відкритими. Скажімо, як відбуватиметься формування уряду.
Процедурі затвердження нового складу уряду та нового Прем’єр-міністра має передувати звіт попереднього керівника уряду про успіхи і прорахунки за попередній час роботи, — таку думку в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ІCTV висловив Тарас Кутовий, обраний народним депутатом від Блоку Петра Порошенка. «Блок Петра Порошенка у новому парламенті підтримає реальні реформаторські кроки уряду. Однак вважаю за потрібне, аби чинний прем’єр прозвітував про свою роботу на цій посаді», — сказав Кутовий. На його думку, прем’єр може прозвітувати і у формі виступу перед новообраними депутатами, і через ЗМІ. Також Кутовий вважає, що під час формування уряду важливо обійтися без «невиправданої метушні», але провести дебати між претендентами на міністерські портфелі.
«Ми усвідомлюємо всю міру відповідальності, яка нині стоїть перед нами. Ми не можемо допустити, щоб партійні висуванці лише швидко обійняли посади. Для нас важливо, щоб у стислі терміни відбулися дебати висуванців партій на міністерські посади, з тим щоб обрати кращого виконавця для запланованих Коаліційною угодою реформ. Нові міністри мають уже в перші 100 днів роботи нового уряду довести свою ефективність», — переконаний Тарас Кутовий.
«Не поділ портфелів та дерибан посад має об’єднувати коаліцію, а ідеологічний документ, — застерігає ще один представник Блоку Петра Порошенка Павло Розенко. — Коаліційна угода, де чітко прописані напрямки і терміни проведення реформ, — це основа діяльності майбутньої коаліції».
Обрана до нового парламенту від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, описуючи на своїй сторінці у Фейсбуці зустріч Президента та ініціаторів першого етапу Майдану, заявила, що... «Коаліційна угода Порошенку не подобається». Але політики приречені домовлятися: «Зустрілися з Президентом Порошенком як ініціатори першого етапу Майдану. Треба віддати належне — він вміє відверто говорити з людьми. Головна теза для мене — люди дали всім нам і довіру, і голоси, і підтримку. Лишилося пройти тест на спроможність діяти, домовлятися, робити непопулярні кроки і брати за них спільну відповідальність. Коаліційна угода Порошенку не подобається, але спосіб її узгодження був правильним. Чесно. Респект».
У «Батьківщині» також вважають, що є всі підстави для створення парламентської коаліції у перший день роботи Верховної Ради нового скликання, у четвер, 27 листопада. Про це заявив журналістам один із лідерів «Батьківщини» Сергій Соболєв. За його прогнозом, коаліція може бути сформована вже через дві години після підписання присяги новообраними народними депутатами: «Жодних підстав не створювати коаліцію в четвер немає». Голосування за призначення прем’єра, за словами Соболєва, відбуватиметься так: «Кандидата на посаду Прем’єр-міністра висуває коаліція: сформуються фракції й моментально після цього вони зберуться і запропонують кандидатуру прем’єра, або декілька кандидатур, за якими відбудеться рейтингове голосування».
Однак у «Самопомочі» забили на сполох щодо «закулісних» кулуарних домовленостей. Оксана Сироїд, представник «Самопомочі» у Підготовчій депутатській групі, що готує проведення першого пленарного засідання нового парламенту, закликала колег по коаліції припинити... кулуарні домовленості з Опозиційним блоком. «Об’єднання «Самопоміч» закликає колег по майбутній коаліції не проводити кулуарних перемовин з представниками Опозиційного блоку та іншими депутатами, які голосували за «диктаторські закони 16 січня», — цитує четвертого номера у виборчому списку «Самопомочі» сайт об’єднання. — Процес початку роботи нової Ради завжди непростий. Під час обрання керівництва парламенту та голів комітетів потрібно врахувати різні точки зору і знайти спільні позиції. Але не можна переходити певну межу. Для «Самопомочі» ця межа — це співпраця з Опозиційним блоком і депутатами, які голосували за «диктаторські закони». Ми проти того, аби ці люди отримували будь-які посади в новому українському парламенті. Це не опозиція — це люди, які винні в смертях українців, і їх перебування в стінах парламенту — це недопрацювання прокуратури, а не факт, з яким потрібно змиритись». Як відомо, Опозиційний блок ще з початку роботи Підготовчої депутатської групи вустами Сергія Льовочкіна заявив, що висуватиме на посаду Голови Верховної Ради чи його заступників Олександра Вілкула.
Політологи та експерти, вивчаючи проект Коаліційної угоди під лупою, майже одностайно звертають увагу на те, що опублікованому проекту документа бракує логіки та конкретики. Зокрема, експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Іnsіde Ukraіne» стверджують, що у переліку реформ, розділених на 18 напрямків реформ, не зазначено ані їх пріоритетність, ані хронологічна послідовність розв’язання проблем. І відчувається, що різні розділи угоди готувалися різними авторами і механічно були об’єднані в один документ. «Опис деяких реформ не пов’язаний з напрацюваннями уряду у відповідних сферах за останні роки. Наприклад, у межах антикорупційної реформи протягом ІІ кварталу 2015 року планується створити Національне агентство з питань запобігання корупції, тоді як в антикорупційному пакеті, прийнятому Верховною Радою у жовтні 2014 року, немає згадки про такий орган, — йдеться у висновках МЦПД. — Відповідно до антикорупційних ініціатив уряду напередодні виборів, планується створити два органи: Національну комісію з питань запобігання корупції, яка підзвітна Кабміну, та Національну раду з питань антикорупційної політики як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Функції цих двох органів дублюються, тому незрозуміло, звідки автори Коаліційної угоди взяли ідею про створення ще Національного агентства».
— Коаліційна угода не містить юридичних норм, а є лише сумою політичних зобов’язань, — таку думку висловив політолог Віктор Небоженко. За його оцінкою, обіцянки та зобов’язання в угоді тягнуть за собою не персональну, а колективну відповідальність. «Водночас, сам факт того, що вперше Коаліційна угода розроблялась під пильним оком громадськості, свідчить, що Україна змінюється — уже за півроку можна буде порівнювати діяльність політиків з деклараціями Коаліційної угоди», — наголосив експерт.
Співкоординатор громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Вадим Міський серед позитивів Коаліційної угоди відзначає те, що політики здебільшого дослухались до рекомендацій громадських експертів. «У різних розділах угоди від 50 до 100 відсотків наших пропозицій щодо реформ були враховані, — зауважив Міський. — Наприклад, в антикорупційному розділі з’явились зобов’язання, що мають бути виконані уже на початку наступного року».
Водночас головним викликом і для коаліціантів, і для нового уряду, поза сумнівом, стане економічна ситуація в країні та вимушена необхідність прийняти дуже складний і непопулярний держбюджет на 2015 рік, який, з одного боку, може викликати соціальне збурення, але, з другого, -покликаний не допустити банкрутства держави. «Перше завдання — навіть не ця Коаліційна угода, а прийняття бюджету, — переконаний політолог Юрій Рубан. — Ми багато чого побачимо і зрозуміємо по голосуванню за бюджет-2015». Ще одним з головних завдань нової влади, на думку політолога, є боротьба з корупцією. Адже, не подолавши корупцію, неможливо здійснити будь-яку із задекларованих в угоді реформ.
 
Тим часом
 
Підготовча депутатська група визначилася щодо складання присяги першим номером у списку ВО «Батьківщина» — льотчицею Надією Савченко, котра перебуває у російському полоні. Під час проголошення присяги новообраними депутатами на екрані системи голосування «Рада» буде висвітлено текст присяги, підписаний Надією Савченко. Про це на брифінгу повідомив член робочої групи Андрій Кожем’якін. За його словами, згоду на таку процедуру дали представники всіх політичних партій, які працюють у робочій групі.
 
Дослівно
 
Із проекту Коаліційної угоди, парафованої 20 листопада
 
Принципи взаємодії між Коаліцією та Кабінетом Міністром України

5.1. Положення Коаліційної угоди є основою для Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Коаліція підтримуватиме парламентськими засобами реалізацію Програми діяльності Кабінету Міністрів України після її прийняття.
5.2. Коаліція формує Кабінет Міністрів України з урахуванням рівня кваліфікації та доброчесності кандидатів на посади членів Кабінету Міністрів України. Під час формування Кабінету Міністрів України не застосовується квотний принцип.
5.3. Члени Кабінету Міністрів України є відповідальними за втілення реформ, визначених Коаліційною угодою. Діяльність члена Кабінету Міністрів України, яка суперечить вимогам Коаліційної угоди, матиме наслідком його політичну відповідальність, зокрема розгляд Верховною Радою питання про відставку такого члена Кабінету Міністрів, ініційоване коаліцією.
5.4. Кабінет Міністрів України бере участь у законодавчому процесі у порядку, який серед іншого має на меті забезпечення тісної взаємодії членів Кабінету Міністрів та парламентських комітетів у законодавчому процесі.
5.5. Коаліція забезпечить пріоритетність розгляду Верховною Радою України законопроектів, спрямованих на виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Плану заходів з її імплементації.