Проблема працевлаштування найгостріше відчувається у малих районах, де, на відміну від великих міст, відсутні промислові підприємства, а число роботодавців можна порахувати на пальцях однієї руки. Але навіть у глибинці можна знайти роботу. Досвіду у цій справі набули в Ямпільському районі на Вінниччині. Ним ділиться директор районного центру зайнятості населення Анатолій ПЕРЕДЕРКО.

Допомагаємо наданням дотацій

— На власному досвіді переконалися, що успіху у працевлаштуванні людей у глибинці можна досягти тільки завдяки тісній взаємодії служби зайнятості з роботодавцями. На жаль, тих, хто може надати роботу в умовах сільськогосподарського району і його невеликого райцентру, небагато. Та й вибір вакансій не такий різноманітний, як у великих містах. Такі реалії. Доводиться налагоджувати стосунки з кожним роботодавцем, щоб докладно знати потреби кожного трудового колективу, попит на робочі місця, до того ж і на постійну, і тимчасову роботу. Пропонуємо керівникам трудових колективів такі шляхи співпраці — надання дотацій для створення додаткових робочих місць, а також професійне навчання майбутніх фахівців на замовлення адміністрації трудового колективу. Водночас ефективно використовуємо кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

 

Дотація є своєрідним стимулом для роботодавців, які беруть на роботу безробітних, що належать до категорії найуразливіших верств населення. Її сплачуємо протягом одного року. Ці кошти йдуть на виплату зарплати працівнику, якого взяли на роботу, та єдиного соціального внеску. Виплату здійснюємо за умови, що вже на наступний рік підприємство утримуватиме робітника за власні кошти.

Найскладніше влаштуватися тим, кому скоро на пенсію... 

Дуже плідно співпрацюємо з найбільшим роботодавцем району — Ямпільським приладобудівним заводом. У його цехах трудяться понад триста робітників. Тут виготовляють товари народного споживання, зокрема побутові газові лічильники, висока якість яких відома українським та зарубіжним споживачам. Керівник підприємства, заслужений машинобудівник України Валерій Кожухар, активно відгукується на пропозиції центру зайнятості населення. Завдяки такій співпраці протягом 2010 року працевлаштовано з наданням дотації 24 людини, дев’ятеро з них — передпенсійного віку, троє жінок мають малолітніх дітей, одна особа — з обмеженими можливостями. Ще 17 безробітних влаштовано за таким само принципом упродовж минулого і нинішнього року. Серед них — випускниця університету Наталія Пасічник, випускник профтехучилища Максим Дерен, демобілізований з армії Ігор Поліщук, перше робоче місце отримав учорашній учень загальноосвітньої школи Дмитро Чорний. Допомогли у працевлаштуванні на перше робоче місце на заводі ще трьох випускників ПТУ. Знайшли також роботу двоє людей з обмеженими фізичними можливостями та дві матері, які виховують неповнолітніх дітей. Таким категоріям безробітних особливо складно влаштуватися на роботу. Крім нашої служби, навряд чи ще хтось сприяє в пошуку і наданні роботи. Для нас, повторюю, це один із пріоритетів — допомагати таким людям.

Так само на дотаційних умовах співпрацюємо з сільськогосподарськими підприємствами району. У ПСП «Вікторія» села Ратуш працевлаштовано чотирьох трактористів та двох доярів-чоловіків, у ТОВ «Буша» села Буша отримали роботу 13 осіб. П’ятеро чоловіків знайшли роботу трактористів у ДП «Цекинівське» села Цекинівка.

Дотаційну фінансову допомогу надаємо і підприємцям, які готові працевлаштувати безробітних. Одночасно це і підтримка малого бізнесу. Так, підприємець Катерина Балабан працевлаштувала у власне кафе барменом та кухарем двох жінок, які мають малолітніх дітей, а підприємцю Олександру Рожек надана дотація на працевлаштування перукарями випускниці ПТУ Юлії Череповської та матері з малолітньою дитиною Людмили Волкової. Тетяна Собко надала робоче місце молодому спеціалісту Наталії Безпалько, Олександр Ткач — Валентині Лялюковій, яка є передпенсійного віку.

Шестеро безробітних громадян отримали одноразову допомогу для започаткування власної справи. Двоє з них — із числа осіб з обмеженими фізичними можливостями. Особливу увагу звертаємо на відродження народних промислів. Завдяки підтримці служби зайнятості троє започаткували власну справу з лозо-плетіння. Один із них — інвалід. Взяли в оренду цех, поле для вирощування лози і нині виготовляють меблі з лози.

Тимчасова зайнятість — також непогано

Наша служба активно використовує і тимчасову зайнятість безробітних, зокрема для виконання оплачуваних громадських робіт. Організовуємо їх за сприяння райдержадміністрації та виконавчих органів місцевих рад. Фінансування таких робіт здійснюється за рахунок коштів із трьох джерел — роботодавців, місцевого бюджету та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Упродовж минулого року в таких роботах узяли участь майже 500 безробітних. Не перший рік використовуємо таку практику. Переконалися, що вона корисна і для тих, хто шукає роботу, і для тих, хто тимчасово надає її. Найчастіше безробітні беруть участь у благоустрої райцентру — впорядковують сквери, стадіон, висаджують квіти на клумбах, наводять лад на кладовищі, ліквідовують стихійні сміттєзвалища. Двоє безробітних навіть допомагали працівникам військкомату в період призовної кампанії. До слова сказати, міський голова Ямполя Олександр Кульбаба оголосив подяку колективу центру зайнятості населення за виконані роботи із благоустрою міста. Міська рада також висловила вдячність безробітним, які працювали на впорядкуванні території. Водночас безробітні поліпшили своє фінансову становище. Громадські оплачувані роботи використовуємо і в великих селах — Дзигівці, Клембівці, Михайлівці, Цекинівці, Буші.

Презентації та круглі столи — запорука взаємодії з роботодавцями

Традиційними для нас стали заходи із презентації служби в колективах роботодавців. Уже двічі нинішнього року проводили їх на приладобудівному заводі. А в районному будинку культури організували круглий стіл на тему: «Співпраця центру зайнятості з сільськими громадами щодо залучення безробітних на оплачувані громадські роботи».

На такі заходи запрошуємо підприємців, керівників підприємств, соціальних партнерів, керівників органів місцевого самоврядування. За результатами таких зустрічей підготували рекомендації з удосконалення роботи центру з партнерами. Наша мета незмінна: ефективно використовуючи кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, максимально допомагати безробітним у пошуку роботи, а роботодавцям — в достойному кадровому поповненні.

Анатолій ПЕРЕДЕРКО, директор Ямпільського районного центру зайнятості населення.

Вінницька область.

Пріоритети ямпільського районного центру зайнятості населення:

— сприяння у працевлаштуванні соціально незахищених категорій безробітних (інвалідів, матерів з дітьми до шести років, людей передпенсійного віку, тих, хто повернувся після служби в армії та з місць позбавлення волі);

— допомога в пошуку першого робочого місця для молоді;

— професійні навчання та стажування безробітних на замовлення роботодавця.

ДОВІДКОВО

Упродовж 2010—2012 років в Ямпільському районі створено 53 дотаційні робочі місця для соціально незахищених громадян, загалом дотації надано 134 безробітним. Ще майже 500 осіб було зайнято на тимчасових оплачуваних роботах. Узагалі в районі шукають роботу 1560 осіб.