На фінансовий ринок України 10 жовтня виведено новий інструмент — казначейські зобов’язання в іноземній валюті. Купивши їх, громадянин матиме можливість отримати пристойний дохід в доларах США за відсутності будь-яких ризиків. Придбати нові державні цінні папери можна у відділеннях державного «Ощадбанку».
Громадяни України частину своїх коштів зберігають у валюті, переважно в американських доларах. Проте у зв’язку із забороною валютних кредитів ставки по банківських депозитах в іноземних валютах відчутно знизилися. Тож у який спосіб забезпечити населенню можливість отримати прийнятний дохід? Введення валютних казначейських зобов’язань — це вдалий крок у напрямку створення можливостей для такого заробітку.
З 10 жовтня державний «Ощадбанк» розпочав продавати населенню казначейські зобов’язання України серії «А», які випущено на суму 100 млн. доларів за номіналом. Згодом планується випуск казначейських зобов’язань серії «Б» на таку ж суму.
Борговий папір продаватимуть близько 500 філій. Інформація про точки продажів є на Інтернет-сайтах Мінфіну, НБУ і «Ощадбанку». Придбати державні казначейські зобов’язання на суму, яка в еквіваленті не перевищує 150 тис. гривень, можна навіть не показуючи документи. У разі придбання на більшу суму потрібно мати при собі документ, що засвідчує особу.
Дві ключові переваги таких зобов’язань перед валютними вкладами у банках — державна гарантія повернення вкладених коштів та більш висока процентна ставка.
«Інфляція, навіть доларова, покривається відсотковою ставкою, ці папери можна буде продати у будь-який час, і можна буде вже більше не звертати уваги на котирування іноземної валюти», — вважає Голова НБУ Сергій Арбузов.
Казначейські зобов’язання мають звичну для більшості населення документарну форму. Вони випущені на пред’явника, номінал — 500 доларів. Доход за ними виплачуватимуть кожні шість місяців (купонний період) у розмірі 23 долари на одне зобов’язання. Отримати його можна у відділеннях «Ощадбанку», починаючи з другого дня після закінчення купонного періоду. Для зручності громадян дати виплати доходів вказані на купонах цінного паперу. Валютні казначейські зобов’язання для населення захищені від підробки не гірше, ніж купюри провідних світових валют.
«Дохідність казначейських зобов’язань як мінімум відповідає валютним депозитам, щодня є двостороннє котирування на купівлю-продаж — тобто забезпечена фактично стовідсоткова ліквідність», — роз’яснив директор генерального департаменту банківського нагляду Нацбанку Олексій Ткаченко.
«Міністерство фінансів доводитиме «Ощадбанку» кожні 10 днів котирування на продаж казначейських зобов’язань. Це пов’язано з тим, що кожного разу треба враховувати вже накопичений дохід за відсотковою ставкою цінних паперів. І відповідно «Ощадбанк» щодня ставитиме котирування на зворотну купівлю цих зобов’язань, яка може відрізнятися від ціни продажу максимум на відсоток», — додав О. Ткаченко.
Отже, держава пропонує населенню простий і надійний спосіб заощадження та примноження грошей в іноземній валюті. До речі, світова практика свідчить, що в більшості країн населення активно вкладає гроші в державні цінні папери. Україна не буде винятком.
Президент України Віктор Янукович 3 серпня підписав Закон «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок щодо казначейських зобов’язань», який дозволяє випускати казначейські зобов’язання у валюті. Закон опубліковано у нашому виданні 7 серпня.