Коли ввечері 9 жовтня соціальними мережами та місцевими інернет-сайтами почала поширюватись інформація про те, що відбувається на одній з центральних вулиць Івано-Франківська, спочатку не вірилося, що це взагалі має відношення до мого, загалом спокійного, міста. До тями привели знайомі обличчя з відео- та фоторепортажів...

 

Того вечора на вулиці Січових Стрільців в обласному центрі працівниками правоохоронних органів були затримані голова бюджетного комітету міськради Роман Онуфріїв, керівник Департаменту архітектури та містобудування міськвиконкому Олег Гаркот та власник однієї з найуспішніших, до речі, з дуже позитивним соціальним досьє, місцевих будівельних компаній депутат міськради Володимир Балагура.

На місце інциденту почали прибувати відомі у місті люди, зокрема депутати міської та обласної рад, місцеві забудовники і голова облради Олександр Сич. За їхньої підтримки вдалося буквально відбити у силовиків Романа Онуфріїва та Володимира Балагуру (на знімку). Олега Гаркота через проблеми із серцем забрала «швидка».

Ранок наступного дня зустрів журналістів інформаційною прірвою: представники правоохоронних органів області не бажали давати офіційних коментарів. Покладатися на чутки та плітки не хотілося, тож усі чекали на обіцяну прес-конференцію безпосередніх учасників подій.

Роман Онуфріїв та секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків на зустрічі з журналістами розповіли, що близько 20:00 особи в масках (на деяких були жилети СБУ) безпідставно затримали їхній автомобіль. На Романа Онуфріїва надягли кайданки і без жодних пояснень і висунення звинувачень утримували його протягом кількох годин, а потім так само без коментарів відпустили.

Такі дії правоохоронців вони розцінюють виключно як метод «політичного тиску». І додали, що на всіх рівнях вимагатимуть пояснення інциденту, а також пообіцяли знайти замовників провокації та притягнути їх до відповідальності. Наразі адвокати готують звернення до суду щодо оскарження їхній дій.

Олег Гаркот досі перебуває в лікарні. Кажуть, що до нього не пускають ані дружину, ані адвоката.

А тим часом прес-службою прокуратури області розповсюджено наступну інформацію: «Прокуратурою Івано-Франківської області 09.10.12 року порушено кримінальну справу щодо депутата Івано-Франківської міської ради     В. Колковського, директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради О. Гаркота та невстановлених осіб за ознаками злочину, який передбачає відповідальність за одержання хабара в особливо великому розмірі.

Встановлено, що      О. Гаркот отримав хабара у розмірі 30 000 доларів за вирішення питання про видачу довідки змісту будівного кадастру та довідки містобудівних умов та обмежень будівництва.

Після отримання вказаної суми він сів в автомобіль, де вже перебували двоє депутатів Івано-Франківської міської ради — В. Балагура та       Р. Онуфріїв. Питання про їх причетність до вчинення даного злочину перевіряється в ході слідства. Питання про перешкоджання правоохоронним органам під час виконання своїх професійних обов’язків наразі вивчається. Розслідування даної кримінальної справи перебуває на контролі прокуратури області».

Фото Миколи ВОЛКОВА.