Цього року Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002—2012 рр. відзначає ювілей — 10 років від дня свого затвердження. На цьому в ній можна було б поставити крапку. Та чиновники переконані: вона так добре себе зарекомендувала, що просто повинна мати продовження. Уже цього місяця планується прийняти постанову про пролонгацію дії цієї програми ще на п’ять років, до 2017-го. Тим часом Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву вирішив підбити проміжні підсумки своєї роботи. Скільки та кому квадратних метрів виділили за підтримки держави, рахували вчора на прес-конференції у столиці.

Отож на сьогодні уже згадуваний Фонд впроваджує у життя декілька державних програм щодо забезпечення житлом молодих громадян України. Чи не найпопулярнішою і найуспішнішою вважається «ювілярка» — Державна програма забезпечення молоді житлом.

— Вона, крім того, що є найбільш сприятливою з точки зору умов отримання цих кредитів, ще й має чітку демографічну спрямованість, оскільки стимулює народжуваність у сім’ях позичальників, — каже Леонід Рисухін, голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву. — В рамках виконання програми фонд реалізує два механізми. Перший — найсприятливіший: кредитування молоді під 3 % річних із пільгами для тих, хто має дітей. І другий — часткова компенсація за кредитами комерційних банків.

Ціна квартирного питання для держави — мільярди гривень.

— Очікується, що до кінця 2012 року загальний обсяг фінансування програми забезпечення молоді житлом становитиме 3,8 мільярда гривень, — продовжує Леонід Рисухін. — На кінець року буде збудовано 2,7 млн. кв. метрів. Тож загальна кількість молодих сімей, які отримають житло до кінця цього року, становитиме 30,5 тисячі. Ці кошти є соціально справедливими. Адже наші з вами гроші, що сплачуються у вигляді податків до державного бюджету, використовуються для підтримки найперспективнішої для держави категорії громадян — молоді. 

А от Ігор Лисов, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, хоча цю програму і підтримує, але темпами її виконання не дуже задоволений. Сподівається, що вже наступного року вони хоча б удвічі прискоряться. Адже квартирне питання для молоді — дуже гостра проблема.

— На сьогодні 150 тисяч молодих сімей перебувають на квартобліку, — каже він. — Усього в країні їх близько 2,5 млн. Із них, за статистикою, тільки 33 відсотки потребують поліпшення житлових умов. Але ця програма — лише часткове розв’язання житлових проблем. 

Наступного року, за словами пана Лисова, буде розроблено програму створення в країні й муніципального житла. Акценти також робитимуть і на будівництві соціального та дохідного помешкання. Тим часом із уст експертів лунають поради в майбутньому приділяти увагу і розвитку ринку доступного орендного житла. Адже через різні обставини поза квартирною чергою чимало молодих і не дуже українців залишаються без власної оселі. І на оренду квартир чи кімнат за «ринковими цінами» їм доводиться викладати щонайменше півзарплати щомісяця. Вони від допомоги держави також не відмовилися б. Інакше перспективи колись справити новосілля у власних квартирах у них ще мізерніші, ніж у тих, кому вдалося стати на квартоблік.