Проект зі створення системи відеоспостереження на парламентських виборах виходить на фінішну пряму. Як повідомив під час учорашньої її презентації член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, близько 85 відсотків дільниць уже оснащено необхідним обладнанням, тож комісія переконана, що в установлені законом строки, тобто до 17 жовтня, систему буде введено в експлуатацію. Оцінюючи перспективи її застосування, він наголосив на двох основних позитивних наслідках. «По-перше, це дозволить підвищити рівень довіри суспільства до результатів виборів народних депутатів, адже кожен бажаючий зможе, не виходячи з дому, стежити за перебігом голосування, а в майбутньому суб’єкти виборчого процесу за необхідності зможуть простежити процедуру підрахунку голосів», — сказав М. Охендовський.
Другим позитивним наслідком він вважає те, що ця система дозволить у рази зменшити кількість порушень як під час голосування, так і під час підрахунку голосів. «Вона слугуватиме своєрідним запобіжником протиправних дій у приміщеннях дільничних виборчих комісій 28 і 29 жовтня, коли ще триватиме підрахунок голосів», — переконаний він. Крім того, М. Охендовський сказав, що порядок використання відеозаписів після виборів зараз розробляється ЦВК та що його буде ухвалено найближчим часом. Зокрема, передбачається, що відеозаписи з виборчих дільниць зберігатимуться на серверах «Укртелекому» впродовж року, тож у післявиборчий період їх можна буде долучати до матеріалів судових позовів.
Представник виконавця цих робіт, генеральний директор компанії «Сітронікс ІТ» Катерина Чала, у свою чергу, повідомила, що станом на 11-ту ранку 11-го жовтня системи відеоспостереження було встановлено на 28250 дільницях, проте темпи їх монтажу (три дільниці за хвилину) дозволяють вчасно впоратися із поставленим технічним завданням. Також вона зауважила, що найскладніше було налагодити систему передачі даних у режимі реального часу, оскільки в сільській місцевості нові канали зв’язку довелося розгортати практично з нуля. Відтак К. Чала переконана, що, окрім забезпечення прозорості виборів, цей масштабний проект також створить нові можливості для розвитку в країні ІТ-технологій та проникнення сучасних каналів зв’язку в найдальші та найглибші куточки країни.
Звісно, постає й питання, що буде з цією, дуже недешевою системою, що обійдеться майже у мільярд гривень, після виборів. Чи не вийде так, що ці десятки тисяч ноутбуків та відеокамер буде розкрадено? У зв’язку з цим М. Охендовський запевнив, що після виборів це обладнання залишиться в державній власності, а порядок його подальшого використання буде затверджено Центральною виборчою комісією.
 
Довідково
 
На кожній виборчій дільниці міститиметься дві відеокамери — одну буде спрямовано на стіл видачі бюлетенів, а другу — на скриньки для голосування. Разом з тим камери встановлено таким чином, щоб це не порушувало таємницю голосування виборців. 
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.