Прес-служба апарату Верховної Ради України здивована коментарем Голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Юрія Стеця щодо листа керівника прес-служби з проханням вивчити ситуацію, що склалася 2 жовтня за участю журналістів веб-ресурсу «Українська правда» Сергія Лещенка і Мустафи Найєма.
Не можна не погодитися з важливістю забезпечення умов для вільного висловлювання журналістами своєї позиції, і ці умови у парламенті створено. Разом з тим не можемо згадати приклади обстоювання своєї точки зору у такий спосіб у країнах зі сталою демократією — таких, як США, Велика Британія та інші. Хочемо нагадати, що журналісти, які акредитовані при парламентах світу, дотримуються правил внутрішньої поведінки і поважають закони своєї країни.
Зауважуємо, що жодним чином не йдеться про зміст плакату. Але не треба підмінювати права і свободи елементарною неповагою до органу влади, відповідні служби якого, до речі, всіляко сприяють журналістам у виконанні їх професійних обов’язків.
Дивує трактовка змісту листа з боку голови комітету, не кажучи вже про те, що розміщення внутрішнього листування в мережі Інтернет є порушенням норм професійної етики. Хочемо нагадати, що у листі містилося прохання вивчити згадану ситуацію, тобто надати експертну оцінку діям журналістів та ухвалити остаточне рішення.
Підкреслюємо, що комендатура охорони Верховної Ради України діяла згідно з законодавством та нормативними документами парламенту. Принагідно нагадуємо, що відповідно до норм чинного законодавства журналісти мають дотримуватися встановлених суб’єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку.
Підсумовуючи, звертаємося до депутатів з проханням не використовувати структурні підрозділи апарату Верховної Ради України у політичних цілях.