Від серцево-судинних захворювань щороку помирають сотні тисяч наших співвітчизників, однак уже незабаром таких смертей значно поменшає. У Херсоні Президент України Віктор Янукович відкрив Центр серця, де рятуватимуть життя інфарктникам.

До того ж ці чималі гроші було виділено саме з державного бюджету.

— В усьому світі кардіологічні захворювання забирають багато життів, тому для їх збереження такі Центри серця має бути створено по всій Україні, — зазначив у своєму виступі перед херсонськими медиками глава держави. — Однак потрібні не тільки вони. Приміром, на Кіровоградщині дитяча смертність сягала 12,5 відсотка, але після відкриття нового перинатального центру тепер і 8 відсотків немає. А за цими відсотками стоять життя матерів і немовлят. Загалом якісна освіта та медичне обслуговування — це те, чого ми повинні досягти, дивлячись у майбутнє.

Херсонському центру серця Віктор Янукович подарував комплект медичного обладнання, яке тут буде не зайвим. Утім, створення такого стратегічного для регіональної медицини об’єкта є результатом зусиль не тільки державної влади — його з повним правом можна назвати народною будовою. Керівник клінічної лікарні імені Луганського Людмила Ломако розповіла, що на облаштування приміщення Центру серця 2,5 мільйона гривень надала міська влада з муніципального бюджету. Доукомплектування операційного боксу профінансував Херсонський суднобудівний завод, виділивши сімсот тисяч гривень. І ще понад чотириста тисяч гривень внесли у вигляді доброчинних пожертв фірми-спонсори, місцеві банки, прості городяни.

Із відкриттям Центру серця смертність від ішемічних хвороб у Херсоні сподіваються знизити до середнього європейського показника — чотири відсотки. Утім, член-кореспондент Національної академії медичних наук, кардіолог Юрій Соколов, котрий нині допомагає налагоджувати роботу закладу, зазначає, що навіть розвинені західні держави йшли до цього показника довгих десять років, і поліпшенню ситуації передувало саме відкриття аналогічних комплексів. Нині кілька таких діють у Києві, але в регіонах для них ще не вистачає підготовлених кадрів та новітньої апаратури. Ми — лише на початку шляху, але пройти його треба якнайшвидше.

 

Херсонська область.

Головний лікар Людмила Ломако демонструє ангіограф, придбаний коштом державного бюджету.

Фото автора.

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк, Президент України Віктор Янукович та голова Херсонської обласної ради Віктор Пелих (зліва направо) .

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).