Учора представили програму презентації «Рекомендації з використання нових медіа для працівників апарату Верховної Ради». Організатори заходу —апарат Верховної Ради, Програма сприяння парламенту ІІ, Вестмінстерська фундація за демократію.
«Для апарату дуже важливо встигати за часом, щоб наші працівники могли користуватися неймовірними можливостями, які відкриває Інтернет, — каже заступник керівника апарату Дмитро Марков. — Нові медіа стали невід`ємною частиною інформаційно-комунікаційного простору, і для нас це важливо, адже ми хочемо брати в цьому участь».
Д. Марков підкреслив, що соціальні медіа за умов їх відповідального застосування допомагають розширити довіру і своєчасно просигналізувати про потенційні ризики, які існують в українських установах, у тому числі для парламенту. Також вони відкривають можливості неформального, відвертого і оперативного спілкування між громадянами і державними установами, зокрема Верховною Радою.
Апарат уважно стежить, як використовують мережеві можливості за кордоном. Приміром, Європейський парламент входить до десяти найбільш популярних інституцій у світі. Нині в соцмережі Facebook у нього 375 тисяч друзів. «Незважаючи на те, що авторитет політичних партій в Європі падає, популярність ЄП зростає саме завдяки роботі в соцмережах. Водночас вони розуміють ризики, які з цим виникають, і відповідно законодавчо реагують. Я думаю, що це теж одне із завдань, яке стоїть перед нашим парламентом. Якщо Верховна Рада в геометричній прогресії нарощуватиме свою присутність у соцмережах, перед нею, безумовно, постане питання законодавчого регулювання в цій сфері», — наголосив заступник керівника апарату та додав, що треба проаналізувати, скільки народних обранців використовують соцмережі.
Д. Марков навів приклад Голови Верховної Ради Володимира Литвина, як одного з піонерів використання соціальних мереж, та нагадав присутнім, що керівник парламенту має дві сторінки в Facebook і одну VKontakte. В. Литвин з грудня минулого року почав працювати у Facebook, де щотижня онлайн спілкується з виборцями і ставиться до цього дуже відповідально.
Д. Марков заявив, що апарат Верховної Ради серйозно налаштований на системну і ґрунтовну роботу в соцмережах для забезпечення прямого і оперативного спілкування народних депутатів з громадянами.
 
ЦИФРИ І ФАКТИ
 
На приватній сторінці Голови Верховної Ради зареєстровано шість тисяч друзів. В середньому щоденно їх збільшується на 75 осіб. А ще 700 — підписалися на його громадські поновлення. Тобто будь-яка новина зі сторінки керівника парламенту автоматично надходитиме до них. За даними, наведеними в липні цього року інтернет-виданням «Багнет», Володимир Литвин вийшов на друге місце після Прем`єр-міністра Миколи Азарова за популярністю в соцмережах. Крім того, сторінка глави парламенту у Facebook займає восьму позицію у світовій пошуковій системі Google.
 
На знімку (зліва направо): директор Програми сприяння парламенту ІІ в Україні Елеонора Валентайн, керівник програми Вестмінстерської фундації за демократію Галина Шевчук та заступник керівника апарату Верховної Ради України Дмитро Марков. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.