«Чи зможе Україна вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану»? Відповідь на це запитання під час одноіменного круглого столу шукали економісти, фінансові експерти та банкіри.

Утім, прогнозувати нині — річ невдячна. На думку Олександра Шарова, завідувача відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), відповідь на це запитання швидше нагадуватиме ставку в казино. «Невідомих факторів настільки багато, що можна вгадати, якою буде економіка через рік. Але не можна передбачити», — сказав він.

Власне, яка буде ситуація, залежатиме від дій влади. Тому запитання, на думку експерта, варто ставити так: «Що потрібно і що не потрібно робити в галузі економіки для того, щоб ситуація не стала гіршою?».

Серед кроків, які не варто робити, за словами О. Шарова, — впроваджувати земельну реформу. «Я згоден із тим, що земля має бути ринковим товаром, але в країні багато тих, хто проти цього, і ще більше тих, хто чекає на неї, щоб здійснити спекулятивні оборудки. Нині, на мою думку, це стане третім фронтом. Чекали 20 років, давайте почекаємо ще рік», — наголосив він.

Найбільші ризики для успішної економіки, за словами завідувача відділу зовнішньоекономічної політики НІСД, становить фінансовий сектор. Тобто дії центрального банку країни і Мінфіну: монетарна, валютна та боргова політика. «На жаль, на даний момент у нас немає центрального банкіра. Відповідно відсутня і монетарна політика, і політика регулювання банківського сектору. Є певні метання, є спроби розв’язати проблему в стилі попередньої влади, тобто врятувати банки за рахунок дрібних вкладників», — сказав він.

За словами експерта, за об’єктивними розрахунками курс долара мав би зупинитися десь на рівні 10 гривень за один долар США. «12 — це вже критичний рівень. Усе, що нижче, — результат непрофесійних дій центрального банку, який своєчасно не вжив потрібних заходів», — зауважив О. Шаров.

Він переконаний: причини економічної кризи значною мірою політичні, тож її вирішення також має бути політичним. 

На думку виконавчого директора міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, щоб пережити наступний рік, уряд має вдатися до вкрай непопулярних кроків. «На наступний рік завдання стоїть вкрай складне. Глава уряду з трибуни парламенту має чітко озвучити непопулярні кроки, які повинні здійснити Україна. Без цих змін на нас чекає абсолютний крах, ми ввійдемо в стан вільного падіння», — вважає О. Устенко.

«У короткостроковій перспективі жодна країна, і Україна також не є виключенням, не змогла різко збільшити доходи держбюджету. Вихід один — різати видатки. А це майже завжди спричиняє колосальні проблеми. Боюся, що, враховуючи ті дірки, які є в бюджеті, логіка розвитку буде така: 2015 рік — вкрай важкий, маса непопулярних кроків. Скажімо, жити з дефіцитом НАК «Нафтогаз України» в розмірі 7 відсотків ВВП неможливо. Потрібно змінити логіку подій. Тобто дотувати не НАК, а населення», — припустив експерт. Крім того, змін, на його думку, зазнають й інші сфери, зокрема пенсійна система.

«Країна, яка не реформувалася протягом 20 років, пережила масу економічних проблем, не зможе існувати в такому самому режимі протягом наступного року», — констатував він.