Як забезпечити інвестиційний прорив України вже у 2015 році? Про це йшлося під час брифінгу в кризовому медіа-центрі, присвяченого старту міжнародного проекту «Український інвестиційний діалог». Його учасники, попри складні соціально-економічні умови та збройний конфлікт на сході країні, ставлять за мету розробку стратегії залучення інвестицій в українську економіку.

Президент Асоціації приватних інвесторів Сергій Десяк зазначив, що необхідність такого проекту продиктована тим, що найближчим часом Україні знадобляться величезні кошти для модернізації підприємств та відновлення інфраструктури. «У першу чергу це пов’язано з тим, що у 2016 році набирає чинності Угода про режим вільної торгівлі з ЄС, тож нашим виробникам доведеться конкурувати з європейськими компаніями, що ставить їх перед необхідністю вкласти впродовж 2015 року великі кошти в модернізацію підприємств та збільшення їх енергоефективності», — сказав він. Тож у нас фактично є рік, щоб підготуватися до нових економічних реалій. Також Україні знадобляться великі кошти для модернізації армії та відновлення інфраструктури Донбасу.

Де брати кошти для цього? Сьогодні головними джерелами інвестицій є зовнішні запозичення, податки або гроші приватних інвесторів. «Вважаю, що в нинішній ситуації держава замість збільшувати зовнішню заборгованість чи запроваджувати нові податки, зокрема військовий, має стимулювати залучення приватних інвестицій, що є найправильнішим кроком для подальшого розвитку країни», — зазначив С. Десяк. З цією метою він пропонує провести амністію капіталу та створити умови для захисту коштів інвесторів.

Важливим джерелом фінансування також можуть стати внутрішні інвестиції. Зокрема, цього року тільки відтік банківських депозитів сягнув майже 10 мільярдів гривень та лише на Кіпр було виведено ще майже 6 мільярдів доларів. «Якщо влада створить умови, щоб ці гроші запрацювали в Україні, то це значно зменшить потребу в зовнішніх запозиченнях, розраховуватися за якими доведеться наступним поколінням», — наголосив С. Десяк та зазначив, що Асоціація приватних інвесторів, підтримуючи проект «Український інвестиційний діалог», прагне створити платформу, яка допоможе з пошуком коштів для фінансування важливих проектів. Саме з цією метою у 2015 році в різних регіонах України має відбутися 12 інвестиційних форумів.

За словами директора Київського обласного центру з інвестицій та розвитку Юлії Рибак, у цих форумах братимуть участь підприємці, приватні інвестори та міжнародні організації і фонди, а також представники влади. «Нині ми працюємо над оновленням бази інвестиційних проектів, яка буде доступна як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів», — повідомила вона. Паралельно триває розробка інвестиційних паспортів регіонів та інвестиційної інтерактивної карти України. 

Розповідаючи про роботу з бізнес-представниками української діаспори, директор агентства «PR Energy» Анна Крисюк повідомила, що до цього проекту вже долучився Світовий конгрес української молоді. «Їм небайдужа доля України, тому вони сприяють формуванню позитивного іміджу України за кордоном та беруть безпосередню участь в підготовці інвестиційного форуму», — сказала вона, побажавши, щоб до цього діалогу активніше долучалася українська влада.