Вихованець Алуштинської дитячо-юнацької школи «Олімпієць» і спортивного клубу «Барс» Едем Гафаров став чемпіоном світу з греко-римської боротьби у своїй вагової категорії 74 кілограми.

 

Ім’я цього спортсмена не раз звучало на змаганнях міського, кримського, всеукраїнського рівнів, в яких Едем ставав переможцем. У 16 років отримав звання майстра спорту України, в 17 — брав участь в XXІ Дефлімпийских іграх (м. Тайбей, Тайвань). 2009 року Едем став переможцем чемпіонату України, борючись зі спортсменами, старшими за нього. За результатами цих змагань він увійшов до збірної країни з греко-римської боротьби. 2010 року переміг у міжнародному турнірі, який відбувався у Білорусі, а в 2011-му завоював «срібло» на чемпіонаті Європи.

І от нове, найкраще на даний момент, досягнення: цього року на чемпіонаті світу з греко-римської боротьби серед слабочуючих, які відбулися в Софії (Болгарія), Едем Гафаров здобув упевнену перемогу. Титул чемпіона приніс йому також звання майстра спорту міжнародного класу, а його наставнику Алексану Степаняну — звання заслуженого тренера.

За гучними титулами і досягненнями — кропітка щоденна праця, тренування до сьомого поту, завзятість, цілеспрямованість і, звичайно, майстерність тренера. Дев’ять років Едем займається у дитячо-юнацькій спортивній школі «Олімпієць» фізкультурно-спортивного товариства «Україна» в Алексана Степаняна — майстра спорту міжнародного класу, володаря Кубка світу та Кубка Європи, шестиразового чемпіона України, триразового чемпіона світу серед ветеранів. Багато часу, сил і терпіння знадобилося учневі й тренерові, щоб домогтися бажаного результату. Часом доходило до того, що сварилися і не розмовляли один з одним. Але тренування не припинялися ніколи.

— Першу сутичку на чемпіонаті світу Едем виграв у литовця, потім боровся з білоруським спортсменом, — розповідає Алексан Степанян. — Дуже важкий поєдинок був з росіянином. Саме йому, програвши одне очко, поступився Едем у фіналі чемпіонату Європи 2011 року. Нині він взяв реванш: росіянин опинився на третьому місці. А Едем, здобувши перемогу у фінальній сутичці з турком, став чемпіоном світу. Я і тренер Гагік Авагян дуже задоволені досягнутим результатом. Гафаров — єдиний спортсмен збірної, який завоював перше місце. Інші українці також взяли призові місця у своїх вагових категоріях, але не вище другого.

Тренер алуштинського спортсмена зазначив, що Едем завзято готувався до чемпіонату, пройшов три етапи зборів і нині перебуває у прекрасній формі. «Гафаров — дуже технічний і грамотний борець, який чудово засвоїв прийоми, увібрав ті знання й досвід, які ми передаємо нашим вихованців на заняттях. Радує, що алуштинська школа греко-римської боротьби показала такий хороший результат. І ми сподіваємося, що Едем Гафаров — перший, але не останній чемпіон світу з Алушти. Що інші борці візьмуть за приклад досягнення старшого друга і щороку наші вихованці привозитимуть золоті медалі зі змагань різного рівня», — наголосив Алексан Степанян.

Батько Едема Рустем Гафаров — майстер спорту з легкої атлетики. І своїх дітей змалку привчав до здорового способу життя і виховував у них любов до спорту. Коли тато привів хлопчиків в олімпійський центр «Спартак», старший син Енвер обрав бокс, Едем — греко-римську боротьбу.

— Тоді не було питання про те, щоб сини досягли якихось значних успіхів у цих видах спорту, — розповів Рустем Гафаров. — Я хотів, щоб вони зростали сильними, здоровими, фізично розвиненими. І зараз я відчуваю гордість за своїх дітей, за їхню цілеспрямованість і серйозне ставлення до завдань. Енвер — майстер спорту з боксу, Едем — з греко-римської боротьби.

Гордість батька можна зрозуміти. Едем навчається на факультеті фізичного виховання у Запорізькому університеті. Його спортивні досягнення були оцінені по заслузі: він не тільки входить до збірної України з греко-римської боротьби, а й отримує стипендію обдарованим спортсменам Автономної Республіки Крим і Алуштинської міської ради.

Спорт для хлопця став справою життя. Але зупинятися на досягнутому борець не збирається. Вигравши чемпіонат світу, він отримав ліцензію на участь у Дефлімпійских іграх 2013 року. І поставив собі за ціль домогтися перемоги на цих змаганнях і на Олімпійських іграх 2016 року за двома версіями: як слабочуючий і як звичайний спортсмен. Ми віримо, що в Едема Гафарова вийде все задумане, адже він уже довів, що є мужнім і цілеспрямованим борцем.