Футбол. Позавчора на базі київського «Динамо» у Кончі-Заспі відбулася прес-конференція виконувача обов’язків тренера збірної України Андрія Баля (на знімку). Тема розмови — підготовка нашої національної команди до відбірних матчів чемпіонату світу—2014 проти Молдови (12 жовтня, Кишинів) і Чорногорії (16 жовтня, Київ).
— В якому стані гравці з команд-лідерів, які проводили відповідальні матчі на внутрішньому та міжнародному рівнях? Чи є травмовані?
— Щойно гравці з’являються на базі, одразу перестають бути киянами, дніпропетровцями, донеччанами... Вони разом — національна збірна. І починається підготовка до майбутніх матчів. Щодо другої частини запитання, то в супроводі лікаря прибув Ярослав Ракицький. У нього проблема з ахілловим сухожиллям. Скільки часу знадобиться йому на відновлення, важко сказати. Тому ми відпустили його додому на лікування. Натомість Девич прибув на збір і працюватиме у загальній групі.
— У тренерському штабі збірної України крім вас є ще й Олександр Заваров та Олег Кузнєцов...
— Ми давно дружимо і часто бачимося, а наші погляди на футбол збігаються. Тим більше, що ми пройшли одну школу. Найголовніше, щоб досягнули позитивного результату.
— А який конкретно результат вас улаштує?
— Завдання на ці два матчі одне — взяти шість очок, щоб добре завершити першу частину відбірного циклу ЧС-2014. Адже наступного року наша збірна матиме напруженіший графік і більше матчів. Окрім того, якщо у поєдинках із Молдовою та Чорногорією ми досягнемо максимального результату, то буде зрозуміла стратегія на частину відбору, котра залишиться.
— Молдовську збірну багато хто називає аутсайдером. У зв’язку з цим можливий якийсь особливий варіант складу?
— Ми вважаємо нашу відбірну групу рівною. А заздалегідь ділити очки — несерйозно та небезпечно. Нехай там хто хоче вважає молдаван аутсайдерами, а для нас кожна гра дуже важлива і вимагає особливо відповідального налаштування.
— Чи спілкуєтесь із Блохіним? Як реагує команда на хворобу та відсутність тренера?
— Олегові Володимировичу не бажано дошкуляти запитаннями й усім іншим. А от днів через десять спілкування з Блохіним неодмінно буде. Головне, що зараз його одужання відбувається планомірно.
— Як пройшло знайомство колективу з новим тренерським штабом?
— Зібралися всі гуртом, я виступив з коротким словом. З Олегом Кузнєцовим хлопці й раніше працювали, представив їм Олександра Заварова. Всіх тренерів хлопці знають, а ті знають хлопців. Звичайна робоча атмосфера.
— Які обов’язки в кожного з вас?
— Ми всі разом відповідальні за результат. Перед тренуванням даємо хлопцям завдання, а вже під час заняття підказуємо їм і допомагаємо по ситуації.
— Що ви знаєте про збірну Молдови — першу на вашому шляху?
— У цій команді зібрані дуже гарні й досвідчені футболісти. З Єпуряну та Івановим я працював у ФК «Москва». Багато гравців молдовської команди виступають у нашому та російському чемпіонатах. Поганих футболістів до національної збірної не запрошували б. Тож у Молдови — добротна команда. Постараємося, щоб наші хлопці мали повну інформацію про суперника.
— Як оцінюєте фізичний стан ваших підопічних? Чи враховуватиметься те, що вони з різним ступенем готовності показували себе в останніх матчах за свої клуби?
— Всі наші провідні команди провели важкі зустрічі в чемпіонаті та в єврокубках, і не дивно, що на збірників випало велике навантаження. Тому за допомогою лікарів оцінюватимемо їхній стан і визначатимемо, кому із них треба трохи зменшити обороти, а кому, навпаки, додати, щоб досягти балансу.
— Чи будете на зв’язку з Блохіним під час матчу з Молдовою?
— У нього зараз немає телефону. Олег Володимирович повинен поки що відпочивати. Однак, знаючи його, впевнений, що він щось придумає і матиме інформацію про перебіг матчу.
— Кажуть, що можливий довиклик до збірної когось з форвардів перед матчем із Чорногорією. Хто це буде — Селезньов, Мілевський?
— Поживемо — побачимо. А поки що триває підготовка до матчу з Молдовою. Лише після цього поєдинку говоритимемо про зустріч із Чорногорією.
Фото Олександра ПОПОВА.