Незважаючи на те, що окремі політологи прогнозували перемогу на виборах Герою України, депутату Вінницької облради, заслуженому працівнику сільського господарства України, керівнику концерну «Укрпромінвест» Олексію Порошенку, він припинив виборчі перегони. На підставі поданої ним заяви ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Олексія Порошенка по одномандатному виборчому округу №16 з центром у місті Ямпіль на Вінниччині.
— Здоров’я батька дорожче за будь-які мандати, — так пояснив журналістам причину припинення участі у виборах свого батька Петро Порошенко. — На такій думці ми зійшлися на сімейній раді. Віримо, що нас у цьому правильно зрозуміють виборці та й будь-яка людина погодиться з тим, що це рішення правильне.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.
Хто скористається голосами заробітчан?
На Тернопільщині заробітчани є чи не в кожній другій родині. І хоч закордонні округи з виборів до Верховної Ради у деяких країнах створено, але чи багато заробітчан прийдуть на них? Адже відомо, що переважна більшість з них є нелегалами і не захочуть зайвий раз «світитися», окрім того, інколи до виборчих дільниць доводиться добиратися десятки й сотні кілометрів. Тому їхні голоси — ласий шматок для політичних сил тут, в Україні. Це добре відомо ще з президентських виборів 2004 року, коли вони дісталися одному з кандидатів. Як буде тепер?
— Що менше виборців прийде на дільниці, то більше голосів можна буде сфальсифікувати, — вважає один із кандидатів у народні депутати. — Ми збираємося перевіряти, чи будуть враховані голоси тих, хто нині перебуває за кордоном.
Він переконаний, що голосами заробітчан можуть скористатися передусім провладні сили. Нібито сільські голови отримали завдання скласти списки тих, хто перебуває за кордоном.
Хоч це може бути методом контролю з боку влади, адже під час попередніх виборів голоси заробітчан діставалися якраз національно-патріотичним силам, яким завжди симпатизувала Тернопільщина. Взаємний контроль у такому випадку не завадить.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Найбільша проблема — клони і двійники
Відбулася позачергова сесія Івано-Франківської обласної ради, на якій заслухано інформацію тимчасової контрольної комісії обласної ради зі сприяння у підготовці та проведенні виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.
За два тижні роботи члени комісії «накопали» чимало фактів порушень виборчого законодавства чи не в усіх семи виборчих округах області. Серед найпоширеніших голова комісії Анатолій Дронь назвав найрізноманітніші прояви підкупу виборців та засилля друкованого чорного піару, який нерідко межує з відвертим брудом та аморальністю. До прикладу, одного з кандидатів у народні депутати звинуватили у нетрадиційній сексуальній орієнтації та ще й від імені його колишньої дружини, іншому приписали «підтримку» в легалізації легких наркотиків, проституції та одностатевих шлюбів. Одне слово, фальшують та підроблять все, що тільки можна, починаючи від звичайних агіток і закінчуючи «підпільними» накладами офіційних газет. Та найбільшою проблемою члени комісії вважають клонів та двійників, які «атакують» не тільки кандидатів у депутати, а й дільничні виборчі комісії. (Нагадаємо, що нещодавно в одного з найрейтинговіших кандидатів у нардепи по 83-му виборчому округу м. Івано-Франківськ з’явився однофамільний та однойменний «брат», який до того ж, всупереч чинному законодавству, «переродився» не за місцем проживання в Коломиї, а в Черкаській області).
Щодо формування складу місцевих ДВК, то порушення чинного законодавства в плані подання кандидатур та жеребкування стосовно включення у виборчі комісії, межують з відвертими казусами. По-перше, в комісіях з’явились представники тих політичних сил, які не мають представництва на Прикарпатті, по-друге, одні й ті самі особи буквально «тиражуються» у дільницях із зміною однієї літери у прізвищі. Наприклад: Марунчак, Маринчак, Морунчак, Марінчак і т. д. На одній з ДВК до складу комісії внесено покійника, на іншій — бабуся 1928 року народження є представником однієї з молодіжних партій «Молодь за владу».
Через вищенаведені події обласні депутати звинуватили у бездіяльності представників місцевої виконавчої влади та правоохоронних органів. За результатами сесійного засідання депутати обласної ради підготували звернення до Президента України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та Центральної виборчої комісії з вимогою вжити заходів щодо забезпечення проведення і в Україні, і на території області демократичних та прозорих виборів. У вищезгадані інституції також буде надіслано для реагування стенограму вищезгаданого засідання.
Галина БРУХАЛЬ.
Івано-Франківська область.
Обіцяють наймасштабнішу місію спостереження
У рамках візиту в Україну місії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі відбулася робоча зустріч заступника Голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери з членами цієї місії на чолі з віце-президентом ПА ОБСЄ Валбургою Габсбург Дуглас, яка здійснює функції Спеціального координатора короткотермінової місії спостерігачів ПА ОБСЄ.
Заступник Голови ЦВК А. Магера зазначив, що Комісія давно і тісно співпрацює з ПА ОБСЄ з різних аспектів спостереження за виборами: «Наша країна відкрита щодо реєстрації офіційних спостерігачів. І ми обіцяємо максимальне сприяння в їх реєстрації та всіляку допомогу в їх роботі».
— Я із задоволенням повідомляю, що цього разу це буде наймасштабніша місія спостереження, яку ми взагалі організовували за весь період нашої роботи за кордоном, — зазначила пані В. Габсбург Дуглас у відповідь. — Це свідчить про той інтерес, який ОБСЄ виявляє до України. Безумовно, цей факт пов’язаний й з тим, що Україна з січня розпочне головування в ОБСЄ.
За її словами, для поїздки в Україну в складі місії спостереження вже зареєструвалися 60 депутатів з різних країн—учасниць ОБСЄ. Вони представлятимуть не тільки ПА ОБСЄ, а й ПА Ради Європи, Європарламент та НАТО. Вже найближчим часом формуватимуться списки груп спостерігачів, визначатиметься географія місії: перелік виборчих дільниць на території України, на які направлятимуться спостерігачі. При цьому основна група учасників спостережної місії прибуде в Україну за три дні до дня голосування. «А вже в понеділок, 29 жовтня, ми плануємо оприлюднити наш спільний звіт, який оцінюватиме проведені вибори», — додала вона.
Валбурга Габсбург Дуглас висловила сподівання, що парламентські вибори буде проведено на належному рівні заради майбутнього України та Європи, повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.