Роздача коштів виборцям нині має на меті купівлю мандата, а завтра — землі. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, перебуваючи в Кіровоградській області.
Також М. Томенко поінформував, що завжди існують схеми так званої подвійної роздачі, коли перший транш видається під час виборчої кампанії, а другий — після волевиявлення.
Натомість, експерти стверджують, що метою підкупу виборців є не лише купівля мандату та депутатської недоторканності, а й підготовка до купівлі землі.
Заступник керівника парламенту пояснив, що роздають ці кошти передовсім тим виборцям, які є соціально незахищеними або соціально вразливими категоріями, списки яких купуються в органах соціального захисту. Оскільки такий виборець має отримати так звану «благодійну допомогу», він зобов’язаний дати про себе максимально повну інформацію з паспортними даними, а часом і з ідентифікаційним кодом.
«Цілком очевидно, що таким чином створюється база даних тих людей, які могли б оперативно і за мінімальні кошти продати свою землю», — заявив він.
За його словами, цього не приховують і самі кандидати — ті мільйонери та мільярдери, які сьогодні балотуються передовсім в Центральній Україні.
За матеріалами прес-служби заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка.