План подолання корупції передбачає створення Національного антикорупційного бюро, обов’язкове декларування доходів і витрат чиновників та їхніх сімей, а також заміну суддівського корпусу для запобігання корупції в судовій системі. Про це під час відвідин Миколаєва заявив народний депутат Арсеній Яценюк.
Він повідомив, що з цією метою на розгляд парламенту вже внесено законопроект про основи боротьби з корупцією. «Відповідно до цього проекту закону ми змусимо кожного чиновника декларувати не тільки його доходи, а й витрати, які він здійснює впродовж року. Адже в нього задекларовані доходи у 100 тисяч гривень на рік, а витрати — мільйон».
За цим законопроектом чиновник також буде зобов’язаний декларувати не тільки особисті доходи і витрати, а й членів своєї родини.
Очолити боротьбу з корупцією має Національне антикорупційне бюро. «Як може боротися з корупцією прокуратура, СБУ чи міліція, якщо вони самі і є ця корупція? Ми знайдемо для цього тисячу відданих молодих патріотичних українців, з фаховою юридичною освітою», — підкреслив політик. Утім, за словами А. Яценюка, це саме стосується й суддів. «У нас лише 9 тисяч судів, а щороку вузи випускають 12 тисяч юристів. Ми знайдемо 9 тисяч тих людей, які будуть гордо носити мантію і які будуть виносити рішення іменем України і для України. Ми замінимо суддівський корпус», — підкреслив парламентарій.