Державний Ощадбанк почав продаж громадянам випущених Мінфіном казначейських зобов’язань серії А на 100 мільйонів доларів.
Нагадаємо: у другій половині вересня банкнотно-монетний двір Нацбанку започаткував друк державних казначейських зобов’язань номіналом 500 доларів, загальний обсяг емісії яких становить 200 мільйонів доларів. Ці боргові папери уряду може придбати будь-який громадянин на суму, що не перевищує 150 тисяч гривень.
Про подробиці першого випуску казначейських зобов’язань чи не перший повідомив глава Нацбанку Сергій Арбузов. За його словами, Мінфін та Нацбанк створили новий інструмент — казначейське зобов’язання з обігом на 24 місяці і дуже добрим купоном — понад 9 відсотків, гарантію від девальвації та ревальвації і стовідсоткову гарантію за виплатами. Це набагато вигідніше, ніж купувати валюту іншої держави. Інфляція, навіть доларова, перекривається дев’ятьма відсотками.
Головний банкір країни має рацію. Навіть понад те. Купонні умови казначейських зобов’язань перевищують середні ставки за валютними депозитами, які складалися минулого місяця. Вочевидь, є й інші переваги — неоподатковуваний дохід, значно вища ліквідність за депозитними вкладами, державна гарантія збереження процентної ставки, нерозголошення персональних даних власника облігацій тощо. Але попит на таку привабливу пропозицію може виявитися скромніший, ніж очікується, щонайперше через невисокий рівень довіри громадян до нових інструментів банківської системи і держави взагалі. Тим паче, що час, обраний для розміщення казначейських паперів, фактично збігається з піком політичного циклу — виборами до парламенту.
Вл. інф.