В України є достатньо фінансів і ресурсів, щоб підтримати і розвивати вугільну промисловість. Про це заявив лідер Комуністичної партії Петро Симоненко під час зустрічі з виборцями в Кременчуці Полтавської області. Народний депутат підкреслив, що сьогодні більшість важливих для України промислових областей практично не розвиваються і знаходяться в пригнобленому стані.
«Влада всі роки незалежності пояснювала такий занепад відсутністю фінансів, необхідних для розвитку тих чи інших сфер. Але насправді в нашій країні є можливості і для наповнення бюджету, і для виділення необхідних коштів. Більше того, ці кошти і зараз виділяються, щоправда, не в інтересах держави», — сказав парламентарій.
Лідер КПУ навів як приклад вугільну промисловість, на розвиток якої, нібито, виділяються десятки мільйонів. Але насправді, за його словами, ці гроші спрямовані на прибуток великого капіталу. Тобто у нас немає балансу держава—гроші та держава для людей. У нас є держава—гроші в інтересах кланів. А ті, в свою чергу, використовують вугільну промисловість у своїх цілях.
Розрив інтересів, зазначив він, може призвести до того, що Україна повністю вичерпає свої ресурси.
Крім того, за словами П. Симоненка, Україна втратила близько 80 відсотків фондів, аграрний сектор практично не розвивається, а важка промисловість та інші важливі галузі розпродаються.
«Сьогодні весь світ перебуває на порозі третьої  хвилі фінансової кризи. І якщо більшість країн готуються до проблем економіки заздалегідь, то Україна може не пережити новий обвал», — сказав лідер комуністів. Він зазначив, що в цій ситуації багато залежатиме і від «кожного окремо взятого українця», адже спад буде тривати, якщо громадяни нічого не спробують змінити шляхом наступних виборів до парламенту. Запуск Росією першої лінії «Північного потоку» вже створив для України труднощі і завдав удару ГТС країни, а запуск другої лінії скоротить роботу української ГТС на 50 відсотків. «Це призведе до скорочення транзиту газу наполовину, а це, природно, означає, що в половину менше ми будемо отримувати фінансів з боку Росії», — підкреслив народний депутат. У такій ситуації компенсувати втрати Україні буде надзвичайно важко, отже, на його думку, влада піде традиційним уже шляхом урізання соціальних стандартів. За словами лідера КПУ, урядові вже тепер бракує коштів для фінансування  бюджетної сфери.
До речі, одним із винуватців у ситуації, що склалася, П. Симоненко вважає віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, питання про відставку якого не раз порушували комуністи. Після виборів, мовляв, вони повернуться до цього питання.
 
Полтавська область.
Дослівно 
Лідер КПУ Петро Симоненко: «Вугільна промисловість, як і інші стратегічно важливі галузі, має бути під контролем держави, що не тільки дасть змогу розвивати її, а й контролювати кошти, які виділяються в ту чи іншу сферу».