Останнім часом у столиці середу жартома називають «днем мітингів». Щотижня саме в цей день, коли відбуваються засідання уряду, на площі навпроти будівлі Кабінету Міністрів — аншлаги. Не стала винятком і вчорашня середа. Цього разу одночасно увагу урядовців ділили чорнобильці і поліські фермери. І поки одні згадували трагічне минуле, інші пророкували собі голодне майбутнє. А все — через наднизькі, на думку селян, оптові ціни на картоплю. «Другий хліб», як часто називають бульбу, на Поліссі от уже другий рік поспіль гарно родить, та дуже погано продається. Закупівельники готові брати кілограм картоплі лише за 70 копійок. Та для фермерів така вартість — як знущання. Кажуть: знали б раніше, то урожай у землі лишили, і то б менше втратили... До міністрів мітингувальники приїхали не з порожніми руками. Привезли із собою 20 мішків добірної картоплі. Щоправда, вартові урядового порядку пронести всі дарунки не дозволили. Селянам довелося торгуватися навіть біля КМУ. Врешті-решт, жестом широкої душі їм таки дозволили під поріг посадовцям принести аж два мішки.
 Тут же, під стінами Кабміну, влаштували мітингувальники імпровізований ярмарок. Бульбу готові були навіть дарувати, мовляв, все одно згниє.
— На Поліссі картопля споконвік була стратегічним продуктом. І причина проста: на тамтешніх ґрунтах нічого, окрім картоплі та льону, не росте. Льонарство уже в регіоні занепало. Невже така доля чекає і на картоплярство? — запитують учасники мітингу у зверненні до урядовців. 
— Селяни зазнають величезних збитків, адже ціни, які пропонують заїжджі гуртовики, можна було б назвати смішними, якби лише фермери від того не плакали, — каже Василь Яніцький, віце-президент організації «Рівненське земляцтво». — Собівартість 1 кг вирощеної картоплі майже удвічі більша за нинішні закупівельні ціни. Раніше до нас постійно приїздили люди зі східних та південних районів країни, обмінювали нашу картоплю на інші овочі чи фрукти. Нині їх немає. За чутками, туди їм картоплю завозять з-за кордону.
Фермер Вадим із         м. Дубровиця Рівненської області зізнається: для нього вирощування картоплі — єдиний спосіб заробити на життя. Щоб не піти по світу, разом з іншими учасниками акції просить урядовців внести на розгляд Верховної Ради пропозицію про включення картоплі до переліку продуктів, ціна на які регулюється Законом «Про державну підтримку сільського господарства України». І встановити мінімальну закупівельну вартість кілограма не дешевше, ніж 2 гривні. І паралельно із цим вимагають від урядовців таки почати будувати сучасні картоплесховища на Рівненщині. Адже нині «другий хліб» їм просто немає де зберігати.
Зреагували на мітинг фермерів і в Кабміні. До учасників акції вийшов представник Міністерства аграрної політики та продовольства України. Сергій Петренко, заступник директора Департаменту економіки і аграрних ринків переконує: уряд і так робить чимало, щоб підтримати дрібних фермерів. Низькі ж ціни на картоплю пояснює тим, що її просто забагато на нашому ринку. «Є економічні закони: якщо на ринку багато картоплі, вона не може бути дорогою». А от чутки про закупівлю бульби з-за кордону чиновник спростовує.
Привезену до столиці картоплю фермери подарували одному із дитячих будинків. Урядовцям ж пообіцяли, що якщо їхні вимоги не буде виконано — приїдуть до Києва знову. І з яким на той раз «подарунком» — питання...
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
На знімку: офіційний представник, який визначав кількість мішків бульби для Кабміну та розпорядження якого виконували охоронці порядку.
Тим часом
На севастопольських ринках орієнтовна оптова ціна за кілограм картоплі становитиме 1,60 грн. Саме про таку вартість з постачальниками із Чернігівської, Волинської та Сумської областей домовився голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба, повідомляє наш власкор Микола МАГДИЧ.