Учора Асоціація мешканців гуртожитків України вкотре нагадала владі про конституційні права громадян. В акції, що проходила в столиці, взяли участь майже тисяча осіб із різних регіонів країни. Їх об’єднали однакові проблеми — відсутність власного житла й землі. Зокрема, люди обстоюють своє право на одержання земельних ділянок під індивідуальне будівництво, що передбачено статтями 116 та 121 Земельного Кодексу України.
Як заявив глава асоціації Анатолій Будник, якщо держава не може забезпечити права громадян, прописані в законі, нехай бере на себе боргові зобов’язання.
Чимало мешканців гуртожитків проживають у них усе своє життя. Тут заводять сім’ї, виховують дітей... Скільки гуртожитків у столиці, точно відповісти не може ніхто. «Фонд держмайна нарахував 467 гуртожитків, міськрада каже — ні, у нас 220. Це торік. У цьому — вже 202. Точної цифри немає», — зазначає Анатолій Будник, голова ВГО «Асоціація мешканців гуртожитків», повідомляє «Обозреватель».
За його словами, жоден київський гуртожиток дотепер не передано людям на приватизацію. Навіть ті обіцяні 36 гуртожитків, які перебувають у комунальній власності. Але ж для цього треба просто дати вказівку, щоб провели дорегістрацію місця проживання — приписувати не до гуртожитку, а до конкретної кімнати. І видавати ордер.
Громадська організація не тільки критикує владу, а й пропонує їй свої шляхи вирішення спірних питань. Вона розробила проект «Народна економіка» і вимагає створити при Президенті України спеціальну робочу групу для вивчення і впровадження цих ініціатив.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.