Відшкодовувати дефіцит сировини поставками із сусідніх регіонів і Молдови доведеться найближчим часом виноробам Херсонщини. Заморозки, що занепастили минулої зими частину насаджень на півдні України, призвели до того, що недобір урожаю винограду в регіоні становить близько дев’яти тисяч тонн (з 7,2 тисячі гектарів місцевих плантацій планували зібрати 60 тисяч тонн винограду, а реально одержать близько 51 тисячі тонн). Однак водночас зменшилася і потреба в сировині.
Господарі заводів краю, що випускають переважно сухі та напівсухі вина, а також виноматеріал для виготовлення шампанського, скаржаться: за рік попит на їхню продукцію через зниження ємності регіонального ринку впав у середньому на 30—40 відсотків. Збіднілі споживачі знову перейшли на домашній алкоголь...
Так що особливої необхідності запускати виробництво на повну потужність просто немає. Якщо за весь 2011 рік профільні підприємства Херсонської області випустили 294,8 тисячі декалітрів різних вин, то за дев’ять місяців 2012-го — тільки 214,4 тисячі, інформують у Головному управлінні агропромислового розвитку Херсонської ОДА. Проте виробники сподіваються на відродження попиту. Цього року площі виноградних плантацій Таврії зросли на 228 гектарів, причому висаджено було переважно технічні сорти лози. Із прицілом на поставки сировини для виноробства.
Херсонська область.