У Кіровограді відбувся другий інвестиційний форум «ELІSAVETGRAD ІNVESTMENT DAY»

Серед учасників форуму — представники іноземного та вітчизняного бізнесу, органів влади, дипломатичних і торгових місій з Польщі, Російської Федерації, Білорусі та Китаю, міжнародних фінансових організацій, юридичні та консалтингові компанії.
За словами голови облдержадміністрації Сергія Ларіна, таке широке представництво свідчить про жвавий інтерес до регіону, спільної діяльності, яка щороку зростає.
До розгляду на форумі Кіровоградщина запропонувала пакет зі ста сорока п’яти інвестиційних проектів.
Надійний майданчик — колишній військовий аеродром
Проект створення першого в області індустріального парку на базі колишнього військового аеродрому «Канатове», що під Кіровоградом, презентовано рік тому, на першому Міжнародному інвестиційному форумі. Він передбачає розміщення парку на території площею майже тисяча гектарів з уже наявною інженерною інфраструктурою та під’їзними шляхами.
Аеродромний комплекс перебуває нині у власності Міністерства оборони. Та в Кіровограді сподіваються, що цю проблему вдасться розв’язати позитивно. А створення індустріального парку в Канатовому cтане серйозним поштовхом для розвитку регіону, дасть змогу задіяти на виробництво потужний інтелектуальний та трудовий потенціал. До речі, площа майбутнього індустріального парку дозволяє залучити до одного мільярда доларів інвестицій. А це — сотні нових робочих місць, наповнення місцевого бюджету, розвиток території.
Інвестиційний форум — перспективний майданчик для діалогу представників влади, вітчизняного та закордонного бізнесу, що сприяє економічному розвитку та поліпшує інвестиційний клімат регіону.
Кіровоградці також розглядають варіанти створення інших індустріальних майданчиків, де також є для цього потрібні умови. Зокрема, у Світловодську та в обласному центрі — на базі підприємства «Червона Зірка».
Прикладом ефективного міжнародного співробітництва у цьому напрямі є партнерство з польськими колегами з Нижньосілезького агентства економічного розвитку, спрямоване на створення в регіоні оптового ринку сільськогосподарської продукції — Центру оптової сільгосппродукції «Парк продуктів». Реалізація проекту полягає в поєднанні двох стратегічних цілей — створенні класичного оптового ринку з місцевою та імпортною продукцією, та логістичного центру, що дасть змогу скоротити процес потрапляння товарів від виробника до споживача. Розпочати будівництво планують у 2014 році, а вартість його першої черги становитиме 14 млн. євро. У перспективі — узгодження питання щодо створення спільного україно-польського підприємства, яке має взяти на себе організаційні та фінансові зобов’язання.
Підтвердженням того, що на Кіровоградщині рухаються у правильному напрямку, стала реалізація проекту з видобутку та переробки ільменітового концентрату компанії «ВЕЛТА». Минув лише рік після презентації, а сьогодні вже маємо активну фазу його реалізації в Новомиргородському районі. Підприємство отримало найбільше в області іноземних капіталовкладень. Створено 450 нових робочих місць. Тут успішно розв’язують соціальні проблеми, з якими не могли впоратися раніше.
Те саме можна сказати і про відроджений завод «Віра-Сервіс» в Олександрії, на базі якого створено ТОВ «ПТУ Віра Сервіс Інтермаш». Нині підприємство отримало замовлення на виготовлення кранів не лише від українських компаній, а й з Узбекистану, Росії та інших країн. І вже найближчим часом планує збільшити кількість робітників до 500 осіб.
На часі — відродження Олександрійського буровугільного комплексу. Саме з цього приводу завітали на форум представники Китайської державної вугільної корпорації.
Правові та організаційні принципи створення та функціонування таких об’єктів інвестування і визначає Закон України «Про індустріальні парки», який спрощує доступ до оренди і викупу земельної ділянки, порядок підключення до інженерних мереж і дає пільги при сплаті мита на ввезене нове обладнання з-за кордону, яке не виробляється в Україні. Стимулюватимуть процес і ще три прийняті нещодавно закони.
— З наступного року починає діяти ще один закон, що стосується зайнятості населення. Якщо підприємець створює нові робочі місця та ще й для вразливих категорій населення: для інваліда, матері-одиначки, для людини вікової категорії «50 плюс», перше робоче місце для молодого спеціаліста, то він не сплачуватиме єдиний соціальний внесок протягом цілого року, —зауважив під час виступу на форумі віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. — А якщо створюються так звані високотехнологічні робочі місця із заробітною платою не менше трьох мінімальних, то на наступний рік єдиний соціальний внесок зменшується на 50 відсотків.
Створюють нові умови і для тих роботодавців, які беруть на стажування студентів — якщо їм виплачується заробітна плата, то роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок, але обов’язково робить запис у трудову книжку.
Але водночас є й умови, яких мають дотримуватися й інвестори. Це стосується, зокрема, обсягів інвестицій, кількості нових робочих місць конкретно для малого, середнього і великого бізнесу. Державні підходи тут принципові — обсяги пільг не можуть перевищувати обсяги інвестицій.
Ділова пропозиція ініціативних любить
Однією з ключових умов для реалізації проектів є активізація процесу залучення іноземних інвестицій в економіку області. Саме таким регіонам держава надаватиме серйозну підтримку.
Сьогодні на одного жителя Кіровоградщини припадає в середньому до 100 доларів США інвестицій — прозвучало на форумі. У сусідній Чехії ця цифра сягнула 11 тисяч доларів. Далеко попереду Польща, Словаччина, Чехія, Росія та Туреччина, які сьогодні є лідерами у створенні інвестиційних парків. Тож зволікати зі створенням таких промислових майданчиків означає ускладнити умови конкуренції з цими країнами.
З 21 регіону країни вже надійшло 43 пропозиції щодо створення індустріальних парків на загальній площі в 6 тис. гектарів. Це насамперед виробництво промислової та переробки сільськогосподарської продукції, розвитку нанотехнологій.
Більшість індустріальних парків, зокрема в Польщі та Росії, створено на базі колишніх підприємств, які тривалий час не працювали. Із залученням інвестицій більшість із них вдалося відродити, модернізувати та перепрофілювати. У свою чергу, це дало змогу залучити у процес виробництва сучасні технології, створити нові робочі місця, налагодити виробництво конкурентоспроможної продукції та надати депресивним регіонам поштовх для подальшого розвитку.
Тож завдання Кіровоградщини — не пасти задніх у цьому процесі. На тверде переконання обласної влади, вона має увійти в число регіонів, де буде створено десять національних індустріальних парків, які отримають підтримку з боку держави.
Фото надано управлінням у справах преси та інформації Кіровоградської ОДА.
Пряма мова:
«На державному рівні прийнято рішення про створення найближчим часом 10 пілотних індустріальних парків. На початковому етапі передбачається залучити для реалізації цього проекту до 10 тисяч гектарів земель несільськогосподарського призначення. Один із таких парків має шанси з’явитися саме на території Кіровоградської області. Для цього є всі необхідні умови: земельна ділянка, транспортна інфраструктура, технічне забезпечення, висококваліфіковані спеціалісти», — наголосив директор департаменту державної інвестиційної політики та регіонального розвитку Державної агенції інвестицій та управління національними проектами України Василь Федюк.
Дискусію веде голова Кіровоградської ОДА Сергій Ларін.