Зі скандальною ситуацією, котра виникла у вітчизняній легкій атлетиці, з вересня розбиралася комісія Державної служби у справах молоді та спорту. Свою роботу вона завершила 5 жовтня. Перевірялися факти фінансових та інших правопорушень особами штатної національної команди. Як уже повідомлялося, голова Держслужби Равіль Сафіуллін (на знімку) провів прес-конференцію. Він навів конкретні цифри, розповів про рішення, котрі прояснили ситуацію. Був на тій зустрічі і кореспондент «Голосу України».

— Третього вересня ми створили комісію, котру очолив мій перший заступник Сергій Глущенко, — розповів Равіль Сафович. — Їй поставили завдання перевірити факти правопорушень у діяльності Федерації легкої атлетики України, викладені у зверненні до нас великої групи спортсменів. І вже після першого проміжного етапу роботи виявлено невідповідності інформації фактичної та представленої у звітних документах федерації. Продовживши розслідування, ми отримали реальні цифри, котрі здивували. Зокрема, на останній передолімпійський збір у Кисловодську (Росія) Держслужба виділила 68 тисяч доларів США. З них витрати на суму 21 тисяча не підтверджені документально. Точніше, підтверджені, але на бланках бази в Кисловодську, яка давно вже... не функціонує. Їх надав керівник української делегації, старший тренер національної команди Костянтин Степанцов. Подальше розслідування виявило, що в період із квітня 2011-го по липень 2012 року, відповідно до наданих документів, таких зборів у Кисловодську проведено дванадцять (!). Наш запит до Росії повністю спростував цю інформацію. Перевірка показала, що жоден зі згаданих зборів не проводився на тій базі, у тих умовах, про які йшлося у звіті. Українські легкоатлети Кисловодськ таки відвідували, але користувалися житлом у приватному секторі, а тренувалися незрозуміло де. Усього підтверджено фальсифікацію звітних фінансових документів на суму 1 315 000 гривень!

Усе це сумно. Не знімаю відповідальності і з себе. У результаті проведеної перевірки звільнено держтренера з легкої атлетики Валерія Александрова та головного тренера збірної України Олександра Апайчева. Костянтин Степанцов перебуває на лікарняному. Тож рішення щодо нього приймемо після того, як він ознайомиться з актом комісії і ми вислухаємо його пояснення. Також уточнюються деякі факти стосовно начальника національної команди Руслана Руссу.

Матеріали з результатами роботи комісії передано для подальшого розслідування в компетентні органи. Зокрема, їх спрямовано першому заступнику голови СБУ — начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю Центрального управління СБУ Олександру Якименку.

Дав роз’яснення Равіль Сафіуллін і щодо ситуації, котра склалася на олімпійській базі «Святошин» напередодні Олімпіади в Лондоні.

— Є положення, відповідно до якого заявка на проведення навчально-тренувальних зборів подається до Держслужби за 20 днів до їх початку. Та, як зазначалося в пояснювальній Руслана Руссу, остаточне рішення щодо бази «Святошин» керівництво збірної прийняло лише за день до заїзду туди спортсменів. Зрозуміло, що виник скандал щодо якості харчування. Керівництво ФЛАУ від цього відхрещується: мовляв, гроші виділяє Держслужба, і воно тут ні до чого. Але як це може бути, адже Валерій Александров — перший віце-президент федерації, Олександр Апайчев — віце-президент? Але ми таки знайшли можливість виділити необхідні кошти на проведення збору, і вони надійшли вже через п’ять днів після його початку. І хто, скажіть, реально винуватий у ситуації, що виникла?

Глава Держслужби звернув увагу на інші гострі теми. Скажімо, у серпні до нього звернулися легкоатлети — Ольга Саладуха, Максим Мазурик і Наталя Лупу. Вони повідомили про невиплату їм безповоротної фінансової допомоги на підготовку до Ігор у Лондоні. Ці гроші виділив НОК України через Федерацію легкої атлетики для 17 спортсменів. Однак жоден атлет на той момент не отримав ані копійки. Після цього Держслужба терміново направила запити до НОК і ФЛАУ. З відповіді НОК з’ясувалося, що 31 травня нинішнього року на засіданні виконкому організації затвердили розподіл фінансової допомоги кандидатам до олімпійської збірної з метою забезпечення їхньої ефективної підготовки. У тому числі виділили 161 500 гривень для сімнадцяти легкоатлетів (по 9,5 тисячі на кожного). Тоді спортсмени цих грошей не отримали. ФЛАУ виправдовувалася, заявляючи, що не зробила цього через відсутність реквізитів атлетів. Однак варто було цій темі набути розголосу, як всі гроші виплатили в повному обсязі десять днів тому.

Ще одна тема пов’язана з фінансами. Равіль Сафіуллін розповів, що для кожної країни, котра бере участь у міжнародних змаганнях під егідою ІAAF, є певна квота спортсменів і тренерів, яким проїзд та проживання з повним пансіоном оплачує Міжнародна федерація (приблизно 55 відсотків представників кожної делегації). Держ-служба звернулася до ФЛАУ за роз’ясненнями. Але одержала відповідь: «Відповідно до законодавства країни про валютні операції, вони контролюються Національним банком України».

— Дивна позиція ФЛАУ, чи не так? — запитав наостанок Равіль Сафович. — Узагалі вся ця ситуація особисто мені дуже неприємна. Якщо б не звернулися до нас із колективною скаргою спортсмени, то, можливо, діяльність Федерації легкої атлетики й надалі була б таємницею. Тепер, до речі, до нас почали надходити звернення допомогти й від представників інших видів спорту. І там, виходить, є порушення.

Отже, ставити крапку в цій історії зарано.

ЛИШЕ РЕЗУЛЬТАТИ

Хокей. Регулярний чемпіонат ПХЛ України. «Беркут» (Київ) — «Сокіл» (Київ). 1:0 Б (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0). «Білий Барс» (Біла Церква) — «Донбас-2» (Донецьк). 0:7 (0:4, 0:2, 0:1).

«Сокіл» — 23 очки, «Беркут» — 19, «Динамо» (Харків) — 17, «Компаньйон» (Київ), «Донбас-2» — по 13, «Леви» (Львів) — 8, «Білий Барс» — 0.

Фото з архіву «Голосу України».