У Запорізькій області внаслідок отруєння грибами загинула 18-річна дівчина, ще 12 осіб перебувають у тяжкому стані. Щороку і медики, і фахівці МНС попереджають жителів області не збирати гриби у лісопосадках. Особливо небезпечним є «тихе полювання» вздовж автомагістралей та поряд з промисловими зонами. Але попри всі попередження отруєнь не меншає. Так, у Запоріжжі четверо постраждали, одна особа загинула, у Пологівському районі теж два випадки, але пригощалися тут отруйними грибами одразу шестеро. Отруєння, але з меншим числом постраждалих, зафіксовано у Токмаку та Вільнянському районі.
Попутного вітру!
У селі Ботієве Приазовського району Запорізької області запрацювали перші три турбіни вітроелектростанції. Усього таких турбін змонтовано двадцять (17 з них поки що тестують), а до кінця року їх буде аж три десятки. Тоді потужність вітропарку «Приазовський» сягне 200 Мвт. Цього достатньо, щоб забезпечити струмом, наприклад, майже мільйон квартир. Загалом проектна потужність вітроелектростанції в Ботієвому, яку з літа минулого року будує відома донецька компанія ДТЕК, має становити 500 Мвт. Щоб читач зрозумів масштаби будівництва, зазначимо, що вага однієї установки 400 тонн. Тільки лопать вітряка важить 12 тонн, а її довжина сягає 56 метрів. Висота вежі, на якій змонтовано сучасний вітряк-турбіну, — 94 метри. Отож коли кінчик однієї із лопатей перебуває у найвищій точці, висота споруди сягає 150 метрів. Тобто вона заввишки з 50-поверховий будинок.
Додамо, що компанія-оператор планує будівництво у Приазов’ї ще двох вітроелектростанцій — Бердянської (150 Мвт) та Приморської (200 Мвт). Введення в експлуатацію всього комплексу вітроенергетики в Запорізькій області планують завершити 2015 року.