У Києві відбулася міжнародна конференція «Податкова реформа — найважливіший ресурс економічного зростання і підвищення зайнятості».
Конференція пройшла за участю не тільки народних депутатів та представників Державної податкової служби України, а й громадських організацій. Така зацікавленість станом і перспективами податкової реформи не випадкова. По-перше, гнучка і зважена податкова політика за умов інертного розвитку промисловості та кризових явищ у світовій економіці може вирішальним чином прислужитись як економіці, так і бюджету. По-друге, часті законодавчі зміни до Податкового кодексу свідчать про те, що фіскальна політика ще не задовольняє ані владу, ані платників.
На це вказує і виявлення цього року майже півтори тисячі суб’єктів господарювання, які практикували різні схеми мінімізації платежів. За повідомленням Державної податкової служби, правопорушникам нараховано штрафні санкції обсягом 3,86 мільярда гривень, що на 419 мільйонів гривень більше, ніж минулоріч. Найбільш ходові схеми ухиляння від сплати —взаємодія з фіктивними підприємствами, реекспорт імпортованих товарів за нульовою ставкою ПДВ або псевдоекспортні операції тощо.
Учасники конференції привітали зусилля ДПСУ, спрямовані на сучасні методи контролерської діяльності (аналітичні, електронні та ін.) і курс на скорочення податків. Разом з тим було висловлено низку резонних зауважень і пропозицій щодо оптимізації податкового навантаження на суб’єктів господарювання. Так, на думку народного депутата і президента УСПП Анатолія Кінаха, автоматичне відшкодування ПДВ вочевидь порушує права платників. За його словами, система автоматичного відшкодування поширюється на підприємства, які відповідають певним критеріям за питомою вагою експортних операцій, середнього рівня зарплати тощо, а це ставить платників у нерівні умови перед законом. Як постійне правило — це неприйнятно.
Віце-прем’єр Сергій Тігіпко поінформував учасників конференції, що іноземні інвестори вважають нормальним податкове навантаження в Україні. І похвалився: мовляв, скоротили кількість податків з 42-х до 23-х, запровадили єдиний соціальний, поєднавши чотири соціальні платежі в один.
На це хтось з учасників відреагував реплікою: «Однак, на жаль, внесок до бюджету представників малих та середніх підприємств ще мізерний».
Поза тим, як стало відо- мо, Міністерство фінансів та Міністерство економіки та торгівлі вже погодили новий проект з оптимізації податкового законодавства. Планується скоротити до дев’яти кількість податків, до 22-х — кількість податкових звітів, до 48 — кількість податкових платежів на рік.