У селі Травневе Городнянського району виробляють... органічне коров’яче молоко. Чим воно відрізняється від того, яке надоюють господині у більшості населених пунктів?

Директор ПрАТ «ЕтноПродукт» Петро Сохацький пояснює дохідливо:

— От бабуся продає вам у пластиковій пляшці півтора літра молока. У ньому один мільйон бактерій. А у нашій пляшці їх всього-на-всього 8 тисяч. Хоча стандарт допускає й 400 тисяч. Наше охолоджене молоко не кисне п’ять днів...

Як розказали мені, на фермі молоко не контактує з повітрям і одразу по трубопроводу йде у молоковоз. Однак, зазначаю у відповідь, сьогодні цим уже не здивуєш: на Чернігівщині працює понад 30 молококомплексів з «каруселями» тощо.

— Бабуся має пайову землю, яку здає в оренду фермеру, — далі розповідає про переваги свого господарства його головний агроном Микола Козаченко. — Він з нею розраховується зерном. А щоб його виростити, застосовує мінеральні добрива, пестициди. У результаті корова отримує із змеленим зерном різні шкідливі хімічні сполуки. Чи можна після цього назвати бабусине молоко чистим?

— Але ж тварини, буває, хворіють. Як тут,  — ставлю питання руба, — не обійтися ветеринарній службі без антибіотиків, ліків? 

— Теж виходимо із цієї ситуації, — зазначає Петро Сохацький. — Заготовляємо трави, зокрема кропиву, звіробій, вирощуємо спеціально льон. А якщо вже щось дуже серйозне, то корову вибраковуємо.

Дізнаюся, що «Етно-Продукт» має у Городнянському та Семенівському районах понад 6000 гектарів орендованої землі, 800 корів. Усі зернові для виробництва комбікормів вирощують без застосування пестицидів, мінеральних добрив. На поля вивозять лише гній. Корови після ранкового доїння увесь день на пасовищі. Потім перебувають у кошарі. Тобто вони у природному середовищі. Поблизу — ліс. В окрузі на десятки кілометрів — жодного промислового підприємства! Отож насправді секрет виробництва сирого органічного молока начебто не такий вже й складний...

Господарство водночас не може похвалитися високими надоями. Торік отримали від кожної корови по 2400 кілограмів молока. Цього року планують подолати 3000-й рубіж. Корови дісталися новим господарям від попередніх власників. На фермах з 2008 року вже багато зроблено, але й чимало доведеться ще запровадити в експлуатацію, підігнати під нові стандарти. Щороку «ЕтноПродукт» має отримувати сертифікат згідно з вимогами Євросоюзу. Увесь процес виробництва молока контролюється Інститутом екологічного маркетингу (ІМО, Швеція). Представниками сертифікаційної служби перевіряється стан ґрунту, процес догляду за тваринами, умови зберігання продукції, транспортування, продажу тощо.

...У Чернігові непастеризоване молоко у торговельній мережі не пішло. Задороге! Адже на вулицях жіночки із сіл просять за літр, буває, і 5 гривень. А ось супермаркети Києва розфасовані 800-грамові ємності по 13 гривень 20 копійок продають. Є попит. Значить, на Чернігівщині і далі думатимуть, як його задовольнити.

 Чернігівська область.

Головний лаборант-мікробіолог господарства Світлана Панфутова контролює якість молока.

Фото автора.