У селі Кувечичі проживає досить не типова для населеного пункту родина Єфімових, яка заробляє на хліб давнім ремеслом. Володимир Михайлович вирізає з дерева красиву лиштву, складає із цегли печі. А його дружина Галина Василівна тче на старому обладнанні пояси, вишиває сорочки. Пара уже вісім років разом, а перебралися з міста в Кувечичі п’ять років тому.

 

— У цьому селі фельдшерували мої дідусь та бабуся, — каже пані Галина. — Вони залишили тут про себе добру пам’ять.

— Але ж це село, — сумніваюся. — Тут не такі комунальні зручності... Як ви тут виживаєте?

— А ми не виживаємо, а навіть добре живемо!

Як з’ясував, одного дня вчителька трудового навчання та підполковник, викладач кримінальної справи школи міліції, зрозуміли, що «займалися не тим».

— Я завжди захоплювався своїм батьком, — каже В. Єфімов. — Він умів усе: зробити взуття, піч, щось змайструвати. Дім у селі зробив сам! Його уміння, скажімо так, не передалося мені, але я був свідком, як батько усе це створював. І тому знайомі дивувалися, коли бачили, який я робив ремонт вдома, як все вдосконалював. І ось коли вийшов на пенсію, то вирішив зайнятися справою, яка мені приносить задоволення. Ви ж бачили, як у багатьох селах пішла мода на встановлення склопакетів. Господарі водночас зривають красиву лиштву. Дерев’яну оббивку заміняють сайдингом. Жах! А ще викидають печі й сідають на газову голку...

— А ви хіба обходитеся без газу?

— І чудово без нього живемо.

— Так це ж треба багато дров!

— Усе залежить від печі. Ми ось уже третій рік опалюватимемо помешкання однією машиною дров.

— Не віриться в це...

— Я сам зробив таку піч, ще груби в оселі. Протоплюємо їх взимку по черзі. І не маємо з теплом жодних проблем. Однієї закладки дров вистачає часто на три дні.

— У селі для когось робили піч?

— Сусідці зробив. Їздив навіть у Кіровоградську область. Там в одному селі кілька печей для людей виклав. Ще просять зробити каміни. Роблю!

Сільський майстер виготовив красиву різьблену лиштву для власного дому. Тож має тепер замовлення від багатьох шанувальників старожитностей, які хочуть прикрасити вікна дерев’яними узорами.

Свої вироби пані Галина продає на виставках, етнографічних фестивалях. Отримує також замовлення на оформлення вишиванок.

...А ще, як усі односельчани, подружжя має власний город, де вирощує картоплю, моркву, помідори. Займаючись улюбленою справою на природі, родина Єфімових дуже вдало вписалася у сільський побут із своїм Інтернетом, потягом до краси, бажанням відродити давнє ремесло.

Чернігівська область.

Єфімови на святі «Седнівська осінь-2012» представляють село Кувечичі.

Фото автора.